Στη λήψη μέτρων για την τόνωση του κλάδου της εστίασης που απασχολεί περισσότερους από 190.000 εργαζομένους με ποσοστό συμμετοχής 10,76% στην αγορά εργασίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στους εκπροσώπους του κλάδου εντός της εβδομάδας.
Το σχέδιο προβλέπει μετατάξεις προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή 24% στο χαμηλό που ανέρχεται στο 13%. Ωστόσο, οι μετατάξεις θα αφορούν αποκλειστικά την περίοδο της κρίσης δηλαδή θα έχουν ημερομηνία λήξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ, τα αναψυκτικά, του χυμούς και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας. Ωστόσο, ο κλάδος της εστίασης που διατηρεί τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής θα πρέπει να περάσει και τις τιμές στην κατανάλωση κι να μην οδηγηθούν στην τσέπη των ιδιοκτητών. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα στηρίξει την κατανάλωση υπό την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής θα διαπιστώσει τη μείωση στην τελική τιμή. Είναι βέβαια εξαιρετικά πιθανόν αρκετά «μαγαζιά» να προχωρήσουν στην αύξηση των τιμών δεδομένου ότι οι πελάτες που θα εξυπηρετούν θα μειωθούν εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου στην εστίαση.
Και αν στην εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει σε αυτή τουλάχιστον τη φάση μία διέξοδο, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει τις ανάγκες του τουρισμού, το πότε ακριβώς θα κλειστούν πακέτα, εάν θα έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό, και πόσοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στο κλάδο.
Ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελο με τις προτάσεις και τα σενάρια στο υπουργείο Οικονομικών τα οποία θα αξιολογηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκατοντάδες αιτήματα από όλους τους κλάδους της οικονομίας ζητώντας μειώσεις φόρων, επιδόματα κ.λ.π. τα οποία όμως είναι σχεδόν αδύνατον να ικανοποιηθούν. Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών και οι όποιες μειώσεις θα είναι στοχευμένες στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Μάλιστα αναφέρουν ότι οι εκπτώσεις στους φόρους τελείωσαν ενώ επισημαίνουν ότι ο άγνωστος Χ αυτή τη στιγμή είναι το Φθινόπωρο καθώς κανείς μπορεί να προδικάσει τι μέλει γενέσθαι και τις ανάγκες θα δημιουργηθούν όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και για το σύστημα υγείας.