«Eπιθετική απάντηση« στο νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού
Γαλλία - Γερμανία

«Eπιθετική απάντηση« στο νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού

Γαλλία: Παρίσι και Βερολίνο προωθούν μια "απάντηση" στον αμερικανό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού που θεωούν ότι πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η Γαλλία και η Γερμανία προσβλέπουν σε μια «επιθετική απάντηση» στον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) ανέφεραν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογός του Ρόμπερτ Χάμπεκ σχεδιάζουν μια επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο για να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι νέοι νόμοι με τους οποίους δίνονται κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ και εξαρτημάτων για ανανεώσιμη ενέργεια ουδέποτε είχαν στόχο να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους και θα μπορούσαν να τροποποιηθούν.

Ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε με λεπτομέρειες τις είδους τροποποιήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και οι νομοθετικές επιλογές μπορεί να είναι ελάχιστες.

Στο Κογκρέσο δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία να ξανασυζητηθούν νομοσχέδια που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις το καλοκαίρι. Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι, που είναι απίθανο να κάνουν κινήσεις για να ευχαριστήσουν τον Δημοκρατικό πρόεδρο, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γαλλία πάντως πιέζει τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος τις εκτελεστικές εξουσίες του για να χαλαρώσουν κάποια από τα «κίνητρα» που δίνονται με τον IRA, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια κυβερνητική πηγή. Οι ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν ότι ο νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που ευνοεί την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων, μπορεί να περιορίζει το εμπόριο.

Ο Λεμέρ και ο Χάμπεκ δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν νέα μέτρα για να στηρίξουν τις «πράσινες» βιομηχανίες της ΕΕ. «Θα φροντίσουμε ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον IRA θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας φιλόδοξης, «πράσινης» βιομηχανικής πολιτικής, σύμφωνα με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters.

Στο έγγραφο αυτό προτείνονται τέσσερις στόχοι για την υποστήριξη αυτής της πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης και η διαφοροποίηση της πρόσβασης της Ευρώπης σε πράσινες τεχνολογίες και πηγές.