Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο ανάμεσα στη φωτιά και τα επεισόδια που ξέσπασαν στην προσφυγική δομή της Σάμου και την υγειονομική κρίση κορονοϊού προ ημερών στο Κρανίδι, αυτό εστιάζεται στην ανάγκη για σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας με ολοκληρωμένες υποδομές και επαγγελματικού χαρακτήρα διαχείριση.
Η ανάγκη αυτή μάλιστα, πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Προτού οι μετανάστες που φιλοξενούνται στη χώρα, εξελιχθούν σε ένα κοινωνικό, αλλά και υγειονομικό πλέον, ζήτημα.
Η κυβέρνηση επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό της «εστίας» κορονοϊού στο Κρανίδι, να ξεδιπλώνει έναν σχεδιασμό με πρώτο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων προσφύγων που μένουν στις δομές. Εκεί όπου είναι σχεδόν αδύνατη η επιβολή καραντίνας εξαιτίας του ελάχιστου ζωτικού χώρου που υπάρχει στη διάθεσή τους και όπου σημειώνονται ελλείψεις σε καθημερινά, αναγκαία μέσα προστασίας και διαβίωσης.
«Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας γρήγορα να διαγιγνώσκεται σε περιοχές που διαβιούν ευάλωτες ομάδες, να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και περιορισμός της μετάδοσης της νόσου, όπως έγινε και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών», σημείωνε προ ημερών ο κ. Τσιόδρας με αφορμή την υπόθεση στο Κρανίδι.
Σταδιακά θα αρχίσουν να μεταφέρονται μετανάστες από τις δομές των νησιών προς την ηπειρωτική χώρα ενώ υπάρχει σχέδιο ασφαλούς μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων και μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας και λαμβάνονται όλα μέτρα ώστε αυτό να γίνει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Οι ευπαθείς ομάδες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.
Για την κυβέρνηση, όμως, η κρίση του κορονοϊού έρχεται ως αναγκαιότητα αλλά και ως αφορμή να δοθεί μία συνολικότερη λύση στο μεταναστευτικό. Περιλαμβάνοντας κινήσεις, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την οργανωμένη διαχείρισης της διαβίωσης των μεταναστών.
Οι χαμηλών υγειονομικών προδιαγραφών δομές που σήμερα «καλύπτουν» το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθούν σε απειλή για τη μετάδοση της νόσου covid, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρουσμάτων τα οποία είναι δύσκολο να εντοπισθούν, λόγω των ειδικών συνθηκών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, στην περίοδο που η χώρα θα επιχειρήσει την επάνοδο στην κανονικότητα.
Σε συνδυασμό, δε, με τις εντάσεις που παρατηρούνται στις δομές των νησιών, με τις τοπικές κοινωνίες, η σημερινή μορφή των δομών διαμορφώνει μία ωρολογιακή βόμβα. Από υγειονομικής και κοινωνικής απόψεως.
Η Ελλάδα, που πρωτοπορεί διεθνώς στη διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται μπροστά στην επιλογή να επιδείξει «ηγεσία» και στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Διαμορφώνοντας δομές φιλοξενίας σύγχρονων προδιαγραφών, στις οποίες οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν ανθρώπινη διαβίωση, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, για τη διασφάλισης της δικής τους υγείας, αλλά και περιορίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης νοσημάτων στους υπόλοιπους πολίτες. Την ίδια στιγμή, η διασφάλιση συνθηκών αξιοπρέπειας για τους ίδιους, περιορίζει και το ζήτημα των εντάσεων που συχνά παρατηρούνται στις περιοχές φιλοξενίας.