Ενώ τα παγκόσμια χρηματιστήρια δείχνουν αποφασισμένα να μην διακόψουν το απίστευτο σερί των ιστορικών υψηλών, ο κίνδυνος εξέλιξης του κορονοϊού σε πανδημία διατηρείται – παρά τις αναφορές για περιορισμό των κρουσμάτων - με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι θα «εξαϋλωθούν» πάνω από 1 τρισ. δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ και η παγκόσμια ανάπτυξη θα χάσει περί τις 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.
Τα πρώτα… αποδεικτικά στοιχεία για τον σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, ενώ μετά τη Γερμανία και την Ιταλία, ο «ιός» της ύφεσης χτυπάει την πόρτα και της Ιαπωνίας. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος τεχνολογικός κολοσσός του πλανήτη, Apple, παραδέχεται ότι δεν θα πιάσει το στόχο των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο εξαιτίας της επιδημίας. Κάπως έτσι γεννιέται ένας νέος κίνδυνος που προστίθεται στη λίστα των παραγόντων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό που συμβαίνει στις αγορές είναι πραγματικά εντυπωσιακό με τους επενδυτές να εμφανίζουν συμπτώματα… σχιζοφρένειας. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως από τη μία πλευρά ρίχνουν πακτωλό χρημάτων στις μετοχές σαν να μη φοβούνται τίποτα με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ και από την άλλη τρέχουν να… κρυφτούν σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσει μία από τις δύο τάσεις και να επέλθει ισορροπία.
Έχουν όμως συνειδητοποιήσει οι αγορές τι πραγματικά συμβαίνει ή το μεγαλύτερο πλεόνασμα ρευστότητας όλων των εποχών κρύβει τους φόβους;
Ακόμη και αν περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και δεν γενικευθεί ο αντίκτυπος, οι συνέπειες που ήδη γίνονται αισθητές υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος μιας πανδημίας είναι στο εξής υπαρκτός και μπορεί να οδηγήσει σε νέα παγκόσμια κρίση. Η Γερμανία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της ύφεσης και αναμένεται να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2020. Για την Ιταλία, τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, το πιθανότερο είναι να μην αποφύγει την ύφεση σε ολόκληρο το έτος ενώ πλέον και η Ιαπωνία καταγράφει το πρώτο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ και δεν αποκλείεται να πέσει και αυτή σε τεχνική ύφεση στο α’ τρίμηνο του 2020.
Χθες, η Oxford Economics δημοσίευσε έκθεση στην οποία παραθέτει δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο η πανδημία θα περιοριστεί στην Ασία και ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού θα κάνει βουτιά από περίπου 4% στο τέλος του 2019 σε μόλις 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 που είναι μακράν ο χαμηλότερος από την παγκόσμια κρίση του 2008. Η κινεζική ανάπτυξη θα καταρρεύσει στο 2,6% στο α’ τρίμηνο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνουν αισθητές μέσω του εμπορίου. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 400 δις. Δολάρια αλλά μέχρι το τέλος του 2021 θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Στο δυσμενές σενάριο η εξάπλωση του κορονοϊού θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, μία πανδημία που θα σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει κοντά στο 0% και στο σύνολο του 2020 θα χάσει 1,1 τρις. δολάρια σε σύγκριση με το βασικό σενάριο (πριν τον κορονοϊό) ή 1,3%, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση, ήτοι θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται για δύο τουλάχιστον διαδοχικά τρίμηνα. Όμως και σε αυτό το σενάριο η ανάκαμψη θα είναι ραγδαία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το σοκ για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι ισχυρό αλλά παράλληλα θα είναι και βραχύβιο.