Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας, Μουράτ Τσεντικάγια, ο οποίος βλέπει τον πληθωρισμό να καλπάζει αλλά περιμένει το πράσινο φως από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 15,85% τον Ιούλιο, καταγράφοντας υψηλό 15 ετών και πλέον σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαία την αύξηση των επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο, η οποία, ωστόσο, ήταν πιο ήπια από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον πληθωρισμό του Ιουλίου στο 16,3%-16,7%. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε κάτω από το 16% και δεν κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών μπορεί να ευχαριστεί την τουρκική κυβέρνηση αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσει την CBRT να αυξήσει τα επιτόκια.
Στο 15,85%, ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003 και σε τριπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας που έχει καθοριστεί πέριξ του 5%. Όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση τον Ιούλιο κατά 25%.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης η τουρκική λίρα καταγράφει νέα πτώση 0,33% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία αμερικανικού και του τουρκικού νομίσματος να διαμορφώνεται στις 5,08 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό στις 5,1146 λίρες ανά δολάριο.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο πληθωρισμός χτυπάει πλέον όλες τις κατηγορίες μες την ίδια ορμή. Από τις 12 βασικές κατηγορίες του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στις 10, σε μία (εκπαίδευση) εμφανίστηκε στάσιμος και μόνο σε μία (μεταφορές) σημείωσε μικρή υποχώρηση.
Κ. Μαριόλης