Στις 2 Αυγούστου 2020 η αμερικανική εταιρεία ανδρικής ένδυσης, Tailored Brands, έγινε το πιο πρόσφατο θύμα της πανδημίας, υποβάλλοντας αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν εξαφανίσει τη ζήτηση για ρούχα γραφείου. Βάσει του πλάνου που κατέθεσε και το οποίο έχει τη στήριξη του 75% των πιστωτών της, η εταιρεία που διαθέτει τη μάρκα Men’s Wearhouse θα παραμείνει σε λειτουργία μειώνοντας τα χρέη της κατά τουλάχιστον 630 εκατ. δολάρια. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει τα 500 από τα 1.500 καταστήματά της και θα μειώσει το προσωπικό κατά 20%.
Λίγες ημέρες πριν την Tailored Brands, η Ascena Retail Group αναγκάστηκε μετά από χρόνια προβλημάτων να καταθέσει και αυτή αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο σε μια προσπάθεια να μειώσει τα χρέη της που φτάνουν τα 1 δις. δολάρια, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ηχηρή χρεοκοπία της Brooks Brothers μέσα στον Ιούλιο.
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού η Tailored Brands, η Ascena και η Brooks Brothers είναι μόνο τρία από τα δεκάδες χιλιάδες παραδείγματα επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους στη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού ή που αυτή η νέα πραγματικότητα τις φέρνει αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα που προϋπάρχουν. Την ίδια ώρα, δύσκολα μπορεί κανείς να δει φως στο βάθος του τούνελ καθώς οι μήνες μετά το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι πολύ πιο δύσκολοι για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Σύμφωνα με την S&P Global, τα επιχειρηματικά λουκέτα στις ΗΠΑ οδεύουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέο κύμα χρεοκοπιών μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου, συνολικά 424 επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει φέτος, έναντι 546 στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο μεγαλύτερος αριθμών λουκέτων διαμορφώθηκε σε 387 το 2012. Τα στοιχεία της S&P αφορούν επιχειρήσεις που είτε είναι εισηγμένες, είτε βρίσκονται εκτός χρηματιστηρίου αλλά έχουν κρατικό χρέος με υποχρεώσεις τη στιγμή της χρεοκοπίας από 10 εκατ. δολάρια και πάνω.
Αναλυτές εκτιμούν ότι έρχονται νέα λουκέτα και προειδοποιούν ότι κλάδοι όπως για παράδειγμα του τουρισμού, του λιανεμπορίου, των αεροπορικών εταιρειών και της ψυχαγωγίας μπορεί να «σκάσουν» αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη κρατική βοήθεια. Παρά το υψηλό δεκαετίας στα λουκέτα, η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ένα τσουνάμι χρεοκοπιών, ούτε καν έχουμε φτάσει στα επίπεδα της παγκόσμιας κρίσης του 2008-09, αν και η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ελπίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Όμως ένα νέο lockdown θα τα άλλαζε όλα…
Τα μεγαλύτερα πρόσφατα λουκέτα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οίκο S&P:
1. Tailor Brands
2.Fieldwood Energy
Η ενεργειακή που δραστηριοποιείται στον Κόλπο του Μεξικού κατέθεσε στις 6 Αυγούστου αίτηση για υπαγωγή στο Chapter 11, για δεύτερη φορά από το 2018. Την πρώτη φορά κατάφερε να βγει από το καθεστώς πτώχευσης μέσα σε δύο μήνες. Η εταιρεία από το Χιούστον αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό της χρέος φτάνει στα 1,8 δις. δολάρια.
3.Denbury Resources
Άλλη μία πετρελαϊκή που αναγκάστηκε πρόσφατα να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές στον απόηχο της μεγάλης πτώσης του πετρελαίου. Τα χρέη της εταιρείας από το Τέξας ξεπερνούν τα 2,3 δις. δολάρια.
4.Mood Media Corp. – Επικοινωνία – Υποχρεώσεις: 0,5 – 1 δισ. δολάρια
Στις 30 Ιουλίου η εταιρεία από το Όστιν κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο ωστόσο 24 ώρες μετά ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση των χρεών με «κούρεμα» της τάξης των 400 εκατ. δολαρίων. Στην εταιρεία συμμετέχουν τα fund Apollo και Blackstone.
5.California Pizza Kitchen – Εστίαση – Υποχρεώσεις: 0,5 – 1 δισ. δολάρια
Άλλο μία ηχηρή χρεοκοπία έλαβε χώρα στις 30 Ιουλίου. Ο CEO της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε ότι η πανδημία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο. Η συμφωνία στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου προβλέπει την αναδιάρθρωση χρέους άνω των 40 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία στοχεύει να βγει από το καθεστώς προστασίας μέσα σε τρεις μήνες. Η συμφωνία με τους πιστωτές περιλαμβάνει και το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων. Η California Pizza Kitchen ιδρύθηκε το 1985 στο Beverly Hills και γρήγορα επεκτάθηκε σε 30 πολιτείες με πάνω από 250 σημεία πώλησης.