Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΔΕΗ που δουλεύει για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ρεύμα ακόμη και πάνω σε σενάρια Ιταλίας, δηλαδή της επιβολής ολικής καραντίνας. Σε μια συγκυρία κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, η αγωνία της κυβέρνησης, της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών, είναι τι θα συμβεί στο σενάριο μαζικής μόλυνσης εργαζομένων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
Στην λογική αυτή η επιχείρηση δουλεύει ακόμη και πάνω στο σενάριο της επιβολής πανελλαδικής καραντίνας, όπως συνέβη σε Ιταλία και Ισπανία, έχοντας προβλέψει ένα μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας με το οποίο θα λειτουργούν οι μονάδες της, με εργαζομένους πρώτης γραμμής, της τάξης των δέκα-είκοσι ανά σταθμό. Σε συνθήκες πολεμικού συναγερμού, δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους αυτούς οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, πέραν εκείνης από το σπίτι στην εργασία και πίσω σε αυτήν, ενώ χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό αποκλειστικά το δικό τους ΙΧ και όχι τρίτα οχήματα, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά υπόκεινται σε μια σειρά αυστηρών περιορισμών.
Στο απευκταίο σενάριο μαζικής εμφάνισης κρουσμάτων, η ΔΕΗ έχει προβλέψει ομάδα αντικατάστασης των παραπάνω, προκειμένου να μην διακυβευθεί η λειτουργία των κρίσιμων για την τροφοδοσία της χώρας μονάδων. Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, το καλό νέο για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι ότι η μαζική διακοπή λειτουργίας εμπορικών κέντρων, καταστημάτων εστίασης, μαζί με την αύξηση από πολλές επιχειρήσεις της τηλεργασίας, έχουν μειώσει κατακόρυφα τα φορτία ηλεκτρισμού. Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι τα νοικοκυριά, επομένως τα έκτακτα μέτρα για την παύση λειτουργίας τους έχουν ρίξει κατακόρυφα την ζήτηση, που βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οσο και να έχει αυξηθεί η κατανάλωση από τα νοικοκυριά, το ισοζύγιο δείχνει μείωση.
Ο μοναδικός επομένως κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι στο σενάριο που εμφανιστούν μαζικά κρούσματα στο προσωπικό της ενεργειακής αλυσίδας. Στην λογική αυτή εξηγείται και το χθεσινό μπαράζ ανακοινώσεων από ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΠΑ για γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας.
Της τηλεργασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκείνοι στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, όπως στο Κρυονέρι, δηλαδή οι πλέον απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση του ηλεκτρικού συστήματος. Αυτοί συνεχίζουν να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ετοιμες είναι λίστες με εργαζόμενους στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ εναλλακτικά σενάρια για τη μεταφορά εργαζομένων από άλλους τομείς των εταιρειών εκπονούνται και επικαιροποιούνται καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να μετριαστεί ο κίνδυνος διάδοσης του ιού, αποφεύγεται η επαφή του προσωπικού των κέντρων ενέργειας, εφόσον ανήκουν σε διαφορετική βάρδια.
Ενδεικτική πάντως της ανησυχίας της ΔΕΗ είναι το γεγονός οτι η επιχείρηση χρειάστηκε να προβεί χθες σε δεύτερη συνεχόμενη ανακοίνωση προς τους πελάτες της (η πρώτη ήταν την Πέμπτη), καλώντας τους να χρησιμοποιούν για πληρωμές την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αντί να συνωστίζονται σε ουρές. Στα καταστήματα επιτρέπεται πλέον η είσοδος μόνο 5 ατόμων την φορά, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Την περασμένη εβδομάδα, υπό τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα για την απαγόρευση των μετακινήσεων, ηλικιωμένοι κυρίως καταναλωτές έσπευσαν μαζικά στα καταστήματα της ΔΕΗ, προκειμένου να πληρώσουν εγκαίρως τον λογαριασμό του ρεύματος. Σαν αποτέλεσμα την περασμένη Πέμπτη, οι ουρές στο κεντρικό κατάστημα της Αριστείδου έφταναν μέχρι έξω, φαινόμενο που μετά το μπαράζ των κυβερνητικών ανακοινώσεων "μείνετε σπίτι", εκτιμάται ότι αυτή την εβδομάδα θα περιοριστεί δραστικά.