Σε πλήρη «επιτροπεία» η Attica Bank – Τι είδαν SSM και Moody' s

Σε πλήρη «επιτροπεία» η Attica Bank – Τι είδαν SSM και Moody' s

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μία απόφαση που οδηγεί σε λύση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η Attica Bank και περιορίζει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της, έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), ενέκρινε το αίτημα της τράπεζας για την έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 380 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν παραβιάζει τους κανόνες της Οδηγίας BRRD για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, κι ως εκ τούτου συμφωνεί με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα, η νέα διοίκηση της τράπεζας πέρασε από διαδοχικές «εξετάσεις» την περασμένη εβδομάδα καθώς είχε συναντήσεις τόσο με μικτό κλιμάκιο του SSM και της ΤτΕ, όσο και με στελέχη του οίκου Moody's. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση θα πρέπει να… συνηθίσει στις εξετάσεις καθώς κάθε ενέργεια θα παρακολουθείται στενά και θα αξιολογείται, με αποτέλεσμα η τράπεζα να λειτουργεί στο εξής σε καθεστώς «άτυπης επιτροπείας».

Τα στελέχη της Attica Bank παρουσίασαν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν άμεσα για την ταχεία ανάκαμψη της τράπεζας και την αποκατάσταση της αποτελεσματικής της λειτουργίας.

Από την εταιρική διακυβέρνηση, μέχρι τις περικοπές μισθών, την εφαρμογή εθελούσιας εξόδου, τον εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών συστημάτων και την αξιολόγηση κινδύνων, η τράπεζα εισέρχεται σε μία φάση πλήρους αναδιάρθρωσης.

Και αυτό γιατί μετά τα πρόσφατα γεγονότα και την παρ' ολίγον τοποθέτηση επιτρόπου από την ΤτΕ, η έγκαιρη και υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης εκτιμάται πως θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν το περασμένο διάστημα τα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι συνθήκες εξομαλύνθηκαν από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει με νέα διοίκηση σε βαθιά αναδιάρθρωση.

Ο οίκος Moody's παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τράπεζα, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης περιορίζουν έως ένα βαθμό τους κινδύνους για την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και την επαναφέρουν σε τροχιά αντιμετώπισης των προβλημάτων της. Μάλιστα, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η αναφορά της Moody' s στην «πιθανότητα να οδηγηθεί σε εκκαθάριση» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Attica Bank.

Η απόφαση για τον ELA

Τα ομόλογα που θα εκδώσει η τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα δοθούν ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ (ELA).

Η εγγύηση που παρέχεται θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η διάρκειά της θα είναι ενός έτους, αλλά και προληπτικής φύσης, καθώς καλύπτει νεοεκδοθέντες τίτλους.

Στην απόφαση η Κομισιόν σημειώνει ότι το μέτρο παρέχεται στην Attica Bank, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ένα φερέγγυο πιστωτικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα ρευστότητας. Η ΤτΕ επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,2% στις 30 Ιουνίου του 2016, αρκετά υψηλότερα από το όριο που έχει τεθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές.

Επίσης, η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη ότι το μέτρο δεν θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει ζημιές που έχει υποστεί ή ενδέχεται να υποστεί στο μέλλον η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, η Moody's έχει επισημάνει – όπως και για τις συστημικές τράπεζες – ότι το μερίδιο των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο δεν θεωρούνται «ποιοτικά» κεφάλαια. Σύμφωνα με τον οίκο, περίπου 389 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που συνθέτουν το δείκτη CET1 της τράπεζας αφορούν σε αναβαλλόμενο φόρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν ζημιές και να θεωρούνται «αδύναμα» εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.