Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η Βενεζουέλα

Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η Βενεζουέλα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (TSJ) επικύρωσε το διάταγμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που θέτει τη χώρα σε "κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης", αγνοώντας την απόρριψη του εν λόγω διατάγματος, στις 22 Ιανουαρίου, από το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Το διάταγμα "τέθηκε σε ισχύ από τη δημοσίευσή του και η νομιμότητά του, η εγκυρότητά του και η ισχύς του είναι αμετάκλητες, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται" από τον νόμο, εκτιμά το TSJ σε γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ μέσω της ιστοσελίδας του.

Το διάταγμα προβλέπει κυρίως ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στα μέσα των ιδιωτικών επιχειρήσεων (μεταφορές, διανομή) για "να εγγυηθεί την πρόσβαση" σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τον έλεγχο του συναλλάγματος.

"Αυτό διευκολύνει πολύ το έργο που πρέπει να γίνει", αντέδρασε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και διευκρίνισε πως θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα μέσα στις προσεχείς ημέρες.

"Το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε, ο λόγος του είναι ιερός και πρέπει να γίνεται σεβαστός απ'' όλους τους τομείς και όλους τους θεσμούς", επέμεινε.

Στο Twitter, ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χουάν Γκουάιντο υπογράμμισε: "Το TSJ δεν μπορεί να νοσφισθεί τις αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας".

Ο βουλευτής Χοσέ Γκέρα, ένας από τους πιο έντονους επικριτές του διατάγματος, δήλωσε πως το Ανώτατο Δικαστήριο "πιστεύει ότι είναι ένα κράτος εν κράτει" και "νομίζει πως είναι υπεράνω της βούλησης του λαού".

Το διάταγμα, με το οποίο επιβάλλεται αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε μια Βενεζουέλα σε πλήρη οικονομική κρίση λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, είχε ανακοινωθεί από τον Νικολάς Μαδούρο στις 15 Ιανουαρίου.

Ωστόσο μια εβδομάδα αργότερα είχε απορριφθεί από το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει πλέον η αντιπολίτευση.

Οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος προσέφυγαν στο TSJ που τελικά τους δικαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ