Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εξαιρετικά κακή συνεχίζει να είναι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η συμπεριφορά της μετοχής της MLS, καθώς την Παρασκευή υποχώρησε σε νέο χαμηλό δέκα και πλέον ετών καταγράφοντας πτώση 8,31%, ενώ το πενθήμερο υποχώρησε περίπου 24%! Ο τίτλος έκλεισε στα 1,38 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τον Ιούλιο του 2009, ήτοι μια δεκαετία πίσω. Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται πλέον μόλις στα 17,1 εκατ. ευρώ!
Μέσα σ'' όλη την κρίση που έχει επηρεάσει την εταιρεία λόγω της όχι επιθυμητής διείσδυσης του MAIC στην αγορά – εξέλιξη που είναι αποτελεί την κύρια «πηγή» της ανησυχίας - ήρθε η είδηση την Παρασκευή της παραίτησης υψηλόβαθμου στελέχους διοίκησης, να «επιβεβαιώσει» την τεταμένη ατμόσφαιρα.
Πιο αναλυτικά, η MLS ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ο κ. Ιωάννης Ζάννας, γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή. Περισσότερες λεπτομέρειες γι'' αυτή την εξέλιξη δεν έγιναν γνωστές.
Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά έντονος εξακολουθεί να είναι ο προβληματισμός σε όλη την επενδυτική κοινότητα για την πορεία της εταιρείας ύστερα από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και τη νέα μεγάλη πτώση της μετοχής το τελευταίο διάστημα.
Τα 1,38 ευρώ η μετοχή είχε να τα δει – σε κλείσιμο – από τις 16 Ιουλίου 2009, που σημαίνει ότι η MLS «έχασε» δέκα χρόνια… κούρσας και ανάκαμψης! Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο τίτλος είχε βρεθεί στα υψηλά των 5,32 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά για τη μετοχή.
Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο η εταιρεία MLS συμμετείχε στο χθεσινό 2ο road show για την παρουσίαση των small caps του Χ.Α. όπου είχε συναντήσεις με Έλληνες και ξένους αναλυτές και διαχειριστές. Σ'' εκείνη την εκδήλωση αυτό που προβλημάτισε αναλυτές και διαχειριστές ήταν η απάντηση της διοίκησης ότι – τουλάχιστον έως τώρα – οι πωλήσεις της Πλατφόρμα Αναγνώρισης Φωνής και Τεχνητής Νοημοσύνης (MAIC) είναι πολύ κατώτερες του αναμενόμενου, καθώς διαμορφώνονται στα 1.000 περίπου τεμάχια το μήνα, έναντι προγραμματικού σχεδιασμού και προσδοκιών για 4-5 χιλιάδες.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η ναυαρχίδα και το κεντρικό ατού της εταιρείας την τελευταία διετία, έχοντας ποντάρει πάρα πολλά σ' αυτό το project, για το οποίο έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ και εκατομμύρια ώρες έρευνας και δοκιμών.
Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της εταιρείας, αν και πρόσφατα η διοίκηση έβγαλε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων σημείωνε πως «δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής και των Ομολόγων, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονταν επίσης πως «η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε πέντε αγορές (Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία) από τις οποίες τα έσοδα αυξάνονται σταδιακά, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδο σε επιπλέον δύο αγορές. αγορές. Στην ελληνική αγορά η εταιρία διεύρυνε το μερίδιο της στην αγορά των Tablets (η οποία αγορά έχει πτωτικές».
Θυμίζουμε πως τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 έδειξαν σταθερές τις πωλήσεις στα 10,65 εκατ. ευρώ (έναντι 10,54 εκατ. πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη κατήλθαν στα 821 χιλ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 26,8 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 31,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 2,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2019.
Το ιστορικό της MLS
Η MLS (από τα αρχικά των λέξεων Making Life Simple) ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, το 1989 στη Θεσσαλονίκη από το 19χρονο τότε Γιάννη Καματάκη - δευτεροετή φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ - ως μια τότε... startup και ένα... ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κ. Καματάκη είναι η αγάπη για την καινοτομία και το νέο κόσμο της τεχνολογίας, πριν ακόμη υπάρξει το internet και τα κινητά τηλέφωνα.
Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της ανέπτυξε εφαρμογές λογισμικού αλλά και προϊόντα firmware (software και hardware μαζί). Το 1999 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς κέρδισε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας και το έπαθλο των 200.000 ευρώ, όντας η πρώτη ελληνική εταιρεία που επιτύγχανε κάτι τέτοιο. Ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες η εταιρεία κέρδισε παρουσιάζοντας το LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς.
Το 2000 κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το Μάιο του 2001, δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή της έκανε την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο και το 2002 παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα.
Το 2003 παρουσίασε το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, το γνωστό... navigator που σε συνδυασμό με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των επιτευγμάτων της, καθώς πέτυχε παγκόσμια πρωτοπορία σε κάποιες εφαρμογές, ενώ μπήκε και σε ξένες αγορές.
Το 2006, λάνσαρε τον καινοτόμο MLS Destinator Talk&Drive™, που συνδύαζε πλοήγηση με αναγνώριση φωνής ενώ, παράλληλα επέκτεινε τις εργασίες της και στο εξωτερικό, εξάγοντας τον πλοηγό σε χώρες όπως Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Χιλή, Μαρόκο και Κύπρο.
Από το 2010, η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργεί διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια.
Το πρώτο made in Greece κινητό και η συνέχεια
Το 2012 αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της MLS καθώς τότε κυκλοφόρησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωμάτωνε τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης. Μια ελληνική εταιρεία παρουσίαζε το πρώτο... made in Greece smartphone, που έδινε τη δυνατότητα για κλήσεις με φωνητική εντολή στα ελληνικά, ενώ φυσικά είχε ενσωματωμένο τον ήδη πλοηγό Talk&Drive.
Πριν μερικά έτη παρουσίασε την πρώτη Android τηλεόρασης που συνδυάζει υπηρεσίες φωνής, όπως οι πλοηγοί και τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη Android Smart τηλεόραση με την ονομασία MAIC που «παντρεύεται» με όλες τις συσκευές smartphones και tablets.
Η MLS απασχολεί περί τους 150 εργαζόμενους, από τους οποίους το... 80% είναι νέοι επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και είναι η δύναμη πυρός της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιτύχει σημαντικά πράγματα, με πολλές καινοτομίες, αι σε έναν χώρο όπου ανταγωνίζεται μεγάλους διεθνείς κολοσσούς και ευχή όλων είναι να καταφέρει να βρει τις λύσεις διαφυγής από την κρίση.