Μέχρι το τέλος του 2022 περί το ένα εκατομμύριο τηλεπικοινωνιακές γραμμές του δικτύου της COSMOTE θα έχουν μετατραπεί σε γραμμές οπτικής ίνας - FFTH. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της επένδυσης σε δίκτυο υποδομής, περίπου 563.000 συνδέσεις είχαν μετατραπεί σε FTTH μέχρι το τέλος του 2021. Τι περιλαμβάνει ο επενδυτικός σχεδιασμός ύψους 3 δισ. ευρώ του ΟΤΕ. Η επένδυση πρόκειται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε περίπου 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.
Υλοποιώντας το έργο, ο όμιλος εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, απαντώντας έτσι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των συνδρομητών οπτικών ινών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps και πάνω έχει αγγίξει το 25%, σε σύγκριση με μόλις 14% ένα χρόνο πριν.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος ενδιαφέρεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση κρίθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) που αφορά στο ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband σε κοινοπραξία με την Grid Telecom και Τέρνα Ενεργειακή.
Διπλασιασμός στις ταχύτητες σταθερού internet
Στο μεταξύ από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας άρχισε και η σταδιακή αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Internet σε οικιακές γραμμές αλλά και εταιρικούς συνδρομητές σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη το δίκτυο FFTH και την επιχείρηση και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και αφορά διπλασιασμό. Θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αφορά την προσπάθεια οι συνδρομητές να έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και της δικτύωσης, ξεκινώντας από την τηλεργασία, τηλεδιάσκεψη, τηλεκπαίδευση και φθάνοντας στα ηλεκτρονικά ψώνια ακόμη και στην online διεκπεραίωση συναλλαγών, είτε με τράπεζες, είτε με το Δημόσιο ή άλλους φορείς.
Σημειώνεται ότι η αναγκαιότητα για δωρεάν αναβάθμιση στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, που πλέον είναι στρατηγική απόφαση του ομίλου ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει τότε ο Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, Παναγιώτης Γαβριηλίδης, «στόχος της αναβάθμισης ταχυτήτων είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE Fiber από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μεγαλύτερες ταχύτητες internet, σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο».