Σε ελληνική εταιρεία η διαχείριση αποβλήτων στο λιμάνι του Σουέζ

Σε ελληνική εταιρεία η διαχείριση αποβλήτων στο λιμάνι του Σουέζ

"Ανάσα ζωής" δίνει η ελληνική εταιρεία "Πολυέκο", στο λιμάνι του "Ανταμπέια", κοντά στο Σουέζ που κινδυνεύει από την εγκατάλειψη επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων. Πρόκειται για 220 τόνους του επικίνδυνου και καρκινογόνου υλικού "λυνδάνιο", που παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί παρασιτοκτόνο, αλλά τώρα έχει απαγορευθεί από την παγκόσμια αγορά. Μία αλλοδαπή εταιρεία λοιπόν μετέφερε όλο αυτό το επικίνδυνο υλικό και το εναπόθεσε σε κοντέινερς στη θάλασσα και αμέσως μέσα εξαφανίστηκε. Από τότε μέχρι σήμερα, η τοπική κοινωνία αναζητούσε λύση, μία λύση ζωής που έδωσε η ελληνική εταιρεία.

Έτσι, η μεγάλη είδηση για τους κατοίκους του Σουέζ της Αιγύπτου αλλά και για την προσφορά της Ελλάδας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Χώρα του Νείλου, είναι η υπογραφή συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στην "Πολυέκο" και την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, παρουσία του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Φάχμι, του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχάλη Χρήστου Διάμεση και του Προέδρου της εν λόγω εταιρείας κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλου, ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε μόνος του πριν από 40 χρόνια και σήμερα με ένα δυναμικό 200 τουλάχιστον στελεχών κυριαρχεί στον τομέα του σε μία σειρά από χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης υπογραφής, που έγινε παρουσία πολλών επισήμων και εκπροσώπων του αιγυπτιακού τύπου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων", τόνισε ότι η επιλογή της ελληνικής εταιρείας για το έργο έγινε μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, αλλά παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του, που η επιλογή αυτή ενισχύει έτι περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς της Αιγύπτου με την Ελλάδα, μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, αμέσως μετά την επίσημη υπογραφή ανάθεσης του έργου, ο Πρόεδρος και βασικός μέτοχος του ομίλου Polyeco κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι "η σημερινή επιτυχία μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σταθερή στόχευση όλων των ανθρώπων μας στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξεύρεση τεχνολογικά καινοτόμων μεθόδων για την επεξεργασία και τελική διάθεση κάθε λογής αποβλήτων. Η ποσότητα των παρασιτοκτόνων που θα διαχειριστούμε με αφορμή το εν λόγω συμβόλαιο αποτελούσε για περίπου δύο δεκαετίες ένα μεγάλο πρόβλημα για την Αιγυπτιακή κοινωνία και χαιρόμαστε που κατ'' εντολή αυτής της ιδιαίτερα φιλικής προς το περιβάλλον αιγυπτιακής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα μπορέσουμε να δώσουμε την τελική λύση". Και προσέθεσε: "Η Polyeco θα παραμείνει ενεργή στην Αίγυπτο και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με εντόπιες εταιρείες να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της προστασίας του περιβάλλοντος, να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στην εγχώρια αγορά και να στηρίξουμε την απασχόληση. Πιστεύουμε στις ικανότητες των Αιγυπτίων φίλων και γειτόνων μας και στις προοπτικές της Αραβικής αγοράς. Η Polyeco τέλος αποδεικνύει, ότι παρά τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες παραμένει εξωστρεφής και συνεχίζει να παίρνει χρυσά μετάλλια στο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα για λογαριασμό της Ελλάδος".

Να σημειωθεί ότι η Πολυέκο Α.Ε. αναδείχθηκε ανάδοχος από την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο αυτό που αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων του λιμανιού Al Adabeya της Αιγύπτου, μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Αιγύπτου (Egypt Environmental Affairs Agency) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναφερόμενη στο έργο που αναλαμβάνει πλέον η ελληνική εταιρεία, η Διευθύντρια διεθνών έργων της Polyeco κα Ελένη Μαλλιαρού εξέφρασε τη χαρά της, καθώς "καταβάλαμε ιδιαίτερη προσπάθεια έναντι των συνδιεκδικητών μας, που ήταν όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας κυρίως στη σύσταση εξειδικευμένων, προστατευμένων με ανάλογα μέσα ασφάλειας και υγιεινής, και άρτια εκπαιδευμένων ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας, ώστε να τις αξιοποιήσουμε στις πολλές επόμενες ευκαιρίες που είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν. Τεχνογνωσία και θέληση διαθέτουμε, συνεπώς πεδίο λαμπρό υπάρχει για την εταιρία μας, αλλά και για πολλές συνεργασίες."

Η Πολυέκο Α.Ε., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στον κόσμο και η μοναδική εταιρεία αξιοποίησης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, είναι μία αμιγώς Ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται εδώ και έξι χρόνια σε διεθνές επίπεδο, έχοντας εκτελέσει πληθώρα έργων σε πολλές χώρες όπως στην Αιθιοποία, στο Μπενίν, στο Τζιμπουτί, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στη Μογγολία, στο Ομάν, στο Εκουαδόρ, καθώς και σε πολλές Βαλκανικές χώρες, έχοντας εκτελέσει επιτυχώς έργα χρηματοδοτούμενα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες στη διαχείριση και αξιοποίηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Τώρα, σκοπός της ελληνικής εταιρείας στο λιμάνι "Ανταμπέια" του Σουέζ θα είναι η ασφαλής ανασυσκευασία, μεταφορά, εξαγωγή και αποτέφρωση των 220 τόνων λινδανίου από το λιμάνι Al-Adabeya, δίνοντας λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα και εξάγοντας τα απόβλητα στην Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλη εγκατάσταση τελικής διάθεσης.

Ο Αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής GAEA JSC, θυγατρικής της Polyeco, κος Γεώργιος Λαρίσσης τόνισε: "Η σημερινή ημέρα έρχεται ως αποτέλεσμα ενός προσεκτικού σχεδιασμού για την επέκταση του ομίλου στην Αιγυπτιακή αγορά. Η Polyeco κατά τα τέλη του 2015 συνεπένδυσε για τη δημιουργία της GAEA JSC που έχει ως σκοπό την επεξεργασία μη επικινδύνων βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων και την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων προς συναποτέφρωση στην τσιμεντοβιομηχανία. Ήδη παράγουμε. Ήδη λειτουργούμε αποτελεσματικά. Επεκτεινόμαστε σταδιακά με σκοπό την εξεύρεση ρευμάτων αποβλήτων και το προς υπογραφή έργο σήμερα καταδεικνύει τη διάθεση του ομίλου γρήγορα να εξερευνήσουμε τα επικίνδυνα απόβλητα. Θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις για το Περιβάλλον στην Αίγυπτο". 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ