Scope Ratings: Η Ελλάδα σε πορεία δυνατής ανάπτυξης το 2021 παρά τον κίνδυνο για τον τουρισμό λόγω ιού

Scope Ratings: Η Ελλάδα σε πορεία δυνατής ανάπτυξης το 2021 παρά τον κίνδυνο για τον τουρισμό λόγω ιού

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία δυνατής ανάπτυξης φέτος και τον επόμενο χρόνο, στηριζόμενη από τη νομισματική και δημοσιονομική τόνωση και τα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, η χώρα είναι ευάλωτη σε άλλη μία υποτονική τουριστική σεζόν καθώς τα κρούσματα της νόσου COVID-19 αυξάνονται πάλι, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε έκθεση του.

Τον Ιούνιο ο οίκος αναθεώρησε προς το θετικότερο την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας (ΒΒ/θετικές προοπτικές) στο 6,5% αλλά διαπιστώνει ρίσκα που συνδέονται με την απειλή στον σημαντικό τομέα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι. 

Όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κοντά στα επίπεδα ρεκόρ λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, ωστόσο η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή καθώς το 45% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

«Η άνοδος των κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα στην επανεμφάνιση των πρωτοκόλλων υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων περιορισμών στα ταξίδια από και προς την Ελλάδα», σημειώνει ο οίκος Scope. 

«Δεδομένων των επιπτώσεων του SARS-CoV-2 στα ταξίδια και στη διάθεση των ταξιδιωτών να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, βλέπουμε ρίσκα για την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του τουριστικού κλάδου. Τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν μόνο το 6,7% του ΑΕΠ τους τελευταίους δώδεκα μήνες έως τον Απρίλιο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, σε σύγκριση με ποσοστό 27,3% λίγο πριν την πανδημική κρίση».

Ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο Scope, η επίδοση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο φέτος μπορεί από μόνη της να είναι αρκετή για να κλείσει η χρονιά με δυνατή ανάπτυξη. Ο ρυθμός ανάπτυξης 4,4% το πρώτο τριμηνο σε τριμηνιαία βάση υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις και προσδίδει ώθηση στις εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ.

Τα στοιχεία μετά το πρώτο τρίμηνο έδειξαν δυναμική με ουσιώδη βελτίωση στην κινητικότητα εντός των συνόρων μετά το άνοιγμα της οικονομίας τον Απρίλιο και παρά την οπισθοδρόμηση του Ιουλίου.

«Τα στοιχεία υψηλής συχνότητας όπως το οικονομικό κλίμα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις δίνουν εποικοδομητικά σημάδια για ένα δυνατό δεύτερο τρίμηνο».

Ο οίκος Scope επισημαίνει ότι παρά την παρατηρούμενη αδυναμία στο διεθνή τουρισμό και στον κλάδο φιλοξενίας, το ΑΕΠ φέτος βρήκε στήριξη από την εσωτερική ζήτηση καθώς η αποταμίευση καταναλώνεται. Βοηθά επίσης και η σύγκριση με το συρρικνωμένο ΑΕΠ του 2020.

Το σοκ του  COVID-19 αποδείχτηκε ιδιαίτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία μετά τη συρρίκνωση κατά 7,8% του ΑΕΠ πέρυσι. Η οικονομία της Ελλάδας έχει στηριχτεί από τις αντιδράσεις της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών και αυτό έχει στηρίξει την πιστοληπτική της βαθμολογία.

«Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σχεδιάζει την έξοδο της από τις πολιτικές που ακολούθησε στην κρίση όπως το πρόγραμμα PEPP 
(Pandemic Emergency Purchase Program) το 2022, μπορεί να ταυτόχρονα να περιορίσει το μέγεθος και τους όρους του προγράμματος για να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές χρέους και να εγγυηθεί ευνοικούς όρους χρηματοδότησης κατά την αρχική φάση της ανάκαμψης», σχολιάζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

«Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να εξετάσει προσαρμογές στους όρους του PSPP (Public Sector Purchase Program)  την επόμενη χρονιά ώστε να ανοίξει το πρόγραμμα για αγορές ελληνικού χρέους αν χρειαστεί».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται κρατικό ελληνικό χρέος ως ενέχυρο παρά τη χαμηλή βαθμολόγηση της Ελλάδας λόγω της εξαίρεσης που αποφάσισε μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Το ελληνικά κρατικά χρεόγραφα γίνονται δεκτά επίσης για έκτακτες αγορές από την ΕΚΤ μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022.

Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρέους έχει βρει στήριξη από την ΕΚΤ με το spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 107 μονάδες βάσης, επίπεδο κοντά στα χαμηλά της περιόδου που ακολούθησε την κρίση χρέους. Οι αποδόσεις στα 5ετη ελληνικά ομόλογα γύρισαν αρνητικές για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Η Ελλάδα θα είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Τα 30,5 δισ. ευρώ δανείων και επιχορηγήσεων που θα λάβει, ποσό γύρω στο 18% του ΑΕΠ του 2020, είναι από τα υψηλότερα στη Ευρώπη των 27 χωρών - μελών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Όμως, η επιτυχία της Ελλάδας στο να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια ιστορικά υπήρξε μέτρια μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, γύρω στο 56% απορροφητικότητα την περίοδο 2014-2020. Οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι η υψηλή δομική ανεργία και οι χαμηλές επενδύσεις», επισημαίνει ο οίκος Scope Ratings, εκτιμώντας ότι η ανεργία φέτος θα υποχωρήσει ελαφρά στο 16,1% από το 16,5% πέρυσι.