Η αντίστροφη μέτρηση για τη χαμένη «μητέρα» των μαχών ξεκίνησε καθώς, εκτός απροόπτου, σήμερα αποστέλλεται στους δανειστές το κυβερνητικό σχέδιο με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που φέρνουν τα πάνω κάτω για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Το σύστημα άλλαξε, με τις ήδη ψηφισθείσες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η του έτους και θα αλλάξει επί τα χείρω με αυτές που έρχονται, έχοντας ως «περυτίλιγμα» τη βιωσιμότητά του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις κυβερνητικές προτάσεις αναζητώντας ευήκοα ώτα στην Αντιπολίτευση, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απώλειες στην κυβερνητική συμμαχία παρά το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ζουν τον … έρωτα της καρέκλας.
Όχι για πρώτη φορά η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές, διατυμπανίζοντας ότι δεν θα δεχθεί μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς οι πόροι θα βρεθούν από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει και νέο «τσουνάμι» λουκέτων και αύξηση της ανεργίας, αλλά και από την επιβολή νέου φόρου επί των Τραπεζικών συναλλαγών παρά το γεγονός ότι κορυφαία Τραπεζικά στελέχη έχουν επισημάνει το άτοπο του εγχειρήματος.
Προτάσεις που πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από το κουαρτέτο, το οποίο καταφθάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ώστε το νέο Ασφαλιστικό να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ακόμη και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να στρώνει το έδαφος για την επερχόμενη νέα ήττα αφού, εμμέσως πλην σαφώς, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται τις νέες περικοπές έως και 20% στις επικουρικές, καθώς και στα εφάπαξ, αλλά και ότι το ΕΚΑΣ ανήκει στο παρελθόν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Το μόνο που θα επιχειρήσει να πετύχει τελικά η κυβέρνηση, με το νέο δήθεν συγκρουσιακό κλίμα που στήνει, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κρατήσει «μαντρωμένους» τους 153 βουλευτές που διαθέτει, καθώς έρχονται και δυσκολότερες αναμετρήσεις ειδικά με το φορολογικό των αγροτών, είναι να μην μειώσει ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ τις κύριες συντάξεις.
Οι μειώσεις και αυξήσεις ορίων ηλικίας ξεκίνησαν
Γιατί η κυβερνητική συμμαχία για μια ακόμη φορά, όχι φυσικά και πρώτη, κρύβει την αλήθεια.
Και αυτή είναι μόνο μια ότι έχει δώσει ήδη «γη και ύδωρ» στους δανειστές αφού με τις ρυθμίσεις που έχει ήδη ψηφίσει από φέτος:
- αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση των 62 έκλεισαν, καθώς στόχος είναι σταδιακά και σίγουρα από το 2019 η σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
- αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67, με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης. Από αυτή τη ρύθμιση πλήττονται μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και άντρες με ανήλικα παιδιά που είχαν 25ετία στο δημόσιο τη διετία 2011-2012.
- μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η διάταξη ορίζει ότι όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015.
- μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο.
Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού
Απλώς με τις επικείμενες αλλαγές η κυβέρνηση θα δώσει το οριστικό «χτύπημα» στους συνταξιούχους, αφού το σχέδιό της, που παρουσιάζεται σήμερα στην τρόικα, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:
- ενιαίους κανόνες για όλους
- νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου
- κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.
Ειδικότερα, δε με τις αλλαγές που επέρχονται:
- για τους μισθωτούς σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα θα προβλέπεται μικρή μεταβατική περίοδος ώστε να εφαρμοστεί για όλους το «μοντέλο ΙΚΑ»
- για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του πραγματικού εισοδήματος
- αύξηση εισφορών θα συνεπάγεται για τους αγρότες η εξίσωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες
- η κατώτατη σύνταξη θα είναι υψηλότερη από την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, καθώς σε αυτή θα προστίθεται και το ανταποδοτικό τμήμα βάσει των εισφορών.
- η Εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν 15ετία και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη βάση των εισφορών, των ετών εργασίας και του ποσοστού αναπλήρωσης.
- νέο ανώτατο πλαφόν στα 2.200 ευρώ αναμένεται ότι θα τεθεί στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο με προσωπική διαφορά για τον κάθε συνταξιούχο θα καλυφθεί η όποια μείωση προκύψει από τον επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων.