Σαουδική Αραβία: Πάγωμα παραγωγής του αργού μόνο αν πράξει το ίδιο το Ιράν

Σαουδική Αραβία: Πάγωμα παραγωγής του αργού μόνο αν πράξει το ίδιο το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία θα παγώσει την παραγωγή πετρελαίου μόνο εάν υιοθετήσουν το μέτρο αυτό το Ιράν και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του σαουδαραβικού θρόνου, ζητώντας ουσιαστικά από το βασικό ανταγωνιστής της χώρας του στην περιοχή να αναλάβει ενεργό ρόλο για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Η προειδοποίηση του πρίγκιπα δημιουργεί αμφιβολίες για την έκβαση της συνάντησης μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου αυτό το μήνα. Το Ιράν έχει ήδη πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη ως αντίποινα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Εάν όλες οι χώρες συμφωνήσουν να παγώσουν την παραγωγή, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο μπιν Σαλμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν υπάρχει κάποιος που θα αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του, τότε δεν θα απορρίψουμε μια ευκαιρία που θα χτυπήσει την πόρτα μας».

Μετά τα σχόλια του πρίγκιπα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στο Λονδίνο υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες έως και 2,1% στα 39,50 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό, γνωστό ως West Texas Intermediate, υποχώρησε έως τα 37,42 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν τα κέρδη που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους.

Μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να εγκαταλείψει τις προσπάθειες ενίσχυσης των τιμών πετρελαίου τον Νοέμβριο του 2014, με το βάρος να εστιάζεται στο να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 10,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες της ζητούν περισσότερο πετρέλαιο.

Η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών στο Κατάρ στις 17 Απριλίου έπεται της συνάντησης του Φεβρουαρίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, κατά την οποία το κουαρτέτο κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ θα παρευρευθεί στη συνάντηση στη Ντόχα αλλά δεν θα συνταχθεί με ένα πάγωμα της παραγωγής, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της πολιτικής του Ιράν. Η Τεχεράνη θα εμμείνει στην πολιτική της που έχει στόχο να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς το οποίο έχασε τα χρόνια των κυρώσεων, δήλωσε η πηγή.

Χρηματιστές και αναλυτές εικάζουν ότι το Ριάντ θα μπορούσε να προχωρήσει οικειοθελώς σε πάγωμα της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα άνω των 10,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα ακόμα και αν το Ιράν δεν υιοθετήσει το μέτρο αυτό. Ερωτηθείς, ωστόσο, για το εάν το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει στην κίνηση αυτή, ο μπιν Σαλμάν δήλωσε : «Αναμφίβολα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ