Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Για πρώτη φορά από το 2000 οι τράπεζες έχουν πέσει στο 10% (στο τέλος του 2018) της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ το 2019 είναι πέριξ του 8%. Πλέον, ένας άλλος κλάδος, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών δείχνει να είναι κυρίαρχος και leader. Αυτός ο κλάδος συμμετέχει κατά 16% στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κατά 17% στον ημερήσιο τζίρο. Άρα κυριαρχεί».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης στην ετήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα πεπραγμένα του 2018 και όλες τις εξελίξεις γύρω από την αγορά.
Ο κ. Λαζαρίδης απλώς εξήγησε την αλλαγή που καιρό λαμβάνει χώρα στο status quo της αγοράς, όπου – παρ'' ότι παραμένει τραπεζοκεντρικό – εντούτοις ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι κυριαρχούν σε κερδοφορία, εξωστρέφεια, κεφαλαιοποίηση και τζίρους στο Χ.Α.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι όμιλοι έχουν κερδίσει και τις κορυφαίες θέσεις στις αποτιμήσεις της αγοράς, ενώ φέρνουν και τη μερίδα του λέοντος σ'' ό,τι αφορά το σύνολο της κερδοφορίας των εισηγμένων. Όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια,Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα (Τέρνα Ενεργειακή) είναι κυρίαρχοι και αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Επίσης, είναι οι πιο εξωστρεφείς όμιλοι της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με πολύ σημαντικές συμφωνίες και σημαντικά projects είτε εγχώρια είτε διεθνώς, ενώ έχουν έχουν την εμπιστοσύνη των ισχυρών ξένων επενδυτών όπως αυτό μαρτυράται τόσο από το δυνατό τους μετοχολόγιο, όσο και από την επιτυχία που είχαν οι ομολογιακές εκδόσεις που έκαναν κάποιοι εξ αυτών.
Ποια στοιχεία χαρακτήρισαν το 2018
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες αναφορικά με το «χάρτη» του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2018, αρκετά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πιστοποιούν μια σταδιακή μετατόπιση των επενδυτών πέρα από... παραδοσιακές και κατεστημένες επιλογές.
Ο Δείκτης Τιμών Μη τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 13,8%, έναντι υποχώρησης κατά 15,62% των χρηματιστηρίων Emerging Europe (αναδυόμενων αγορών). Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό μετοχών συνέχισε να υπεραποδίδει, καθώς το 35,5% των μετοχών της Κύριας Αγοράς είχε θετική απόδοση για 2η συνεχή χρονιά.
Οι μετοχές του δείκτη Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών είχε θετική απόδοση για 4η συνεχή χρονικά, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών, ενώ θετική απόδοση είχε και ο δείκτης Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης για 2η συνεχή χρονιά.
Στο δείκτη Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών συμμετέχουν είκοσι εταιρείες με μέση κεφαλαιοποίηση 20 εκατ. ευρώ (μέγιστη 46 εκατ., ελάχιστη 7,5 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο δείκτη του μεσαίου χώρου, ήτοι στον Mid Cap.
Επίσης, το ύψος των Αντληθέντων Κεφαλαίων κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή το 2018 ήταν «άγονο» για τις εισηγμένες και μη εταιρείες, ενώ υπήρξε και περιορισμός κατά 28% της δραστηριότητας στην αγορά παραγώγων.
Για πρώτη φορά από το 2010 η απόδοση του FTSE 25 ήταν καλύτερη από την επίδοση του Γενικού Δείκτη.
Από τις 135 μετοχές που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά, οι 59 είχαν θετική απόδοση το 2018 ενώ οι 76 αρνητική.
Το 2018 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πακέτα, η μείωση φτάνει στο 12%.
Οι τράπεζες πραγματοποίησαν το 37,6% των συναλλαγών το περασμένο έτος (χειρότερη επίδοση από το 2005), έναντι 49,9% το 2017. Έτσι, η μείωση των συνολικών συναλλαγών στο Χ.Α. το 2018 οφείλεται πρωτίστως στις τράπεζες.
Οι συναλλαγές πακέτων αυξήθηκαν κατά 40,5% φτάνοντας στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2017, λόγω της μεταβίβασης μετοχών αξίας 721 εκατ. ευρώ των ΟΤΕ, ΟΛΘ και Υγεία.
Στις είκοσι μετοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγών το 2018, μόνο τρεις ανήκουν στον FTSE 25 (Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Grivalia Properties) στοιχείο που δείχνει το momentum του Mid Cap. Συνολικά, 107 μετοχές αύξησαν την καθαρή μέση συναλλακτική τους δραστηριότητα το 2018.
Το 2018 αντλήθηκαν συνολικά 450 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αγορά, από εισηγμένες ή μη εταιρείες. Τα 241,5 αντλήθηκαν από την έκδοση τεσσάρων νέων εταιρικών ομολόγων (τριών εισηγμένων και της B&F Ενδυμάτων), 4,16 εκατ. από την εισαγωγή της CNL Capital και 206 εκατ. από λοιπές εταιρικές πράξεις.