Σε παζάρι με τα ΕΛΠΕ για την αγορά και πώληση προϊόντων σε πρώτη φάση, δίχως να αποκλείεται ακόμη και στρατηγική συνεργασία σε δεύτερη, βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, η Rosneft, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr.
Εφόσον το deal κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική και η ρωσική πλευρά θα ήθελαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα, που προγραμματίζεται για τις 28 Μαΐου. Υπό το φως άλλωστε των τελευταίων εξελίξεων, η έλευση του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα αποκτά καινούργια διάσταση.
Η δυνατότητα συνεργασίας ΕΛΠΕ-Rosneft συζητήθηκε κατά τις επαφές που είχε προ ημερών στη Μόσχα η διοίκηση του ελληνικού ομίλου, και αφορά την πώληση στη ρωσική εταιρεία έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζουν τα ΕΛΠΕ και στα οποία έχουν πλεόνασμα (π.χ. ντίζελ), και αντίστοιχα η εισαγωγή από τη Rosneft προϊόντων όπου ο ελληνικός όμιλος είναι ελλειμματικός.
Μπορεί δε, σε αυτή τη φάση η συζήτηση για συνεργασία να περιορίζεται σε αγορές και πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων, σε ένα μελλοντικό ωστόσο πεδίο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα μπορούσε να πάρει και άλλου είδους χαρακτήρα, πιο στρατηγικό.
Ήταν το 2013 όταν στον απόηχο της αποχώρησης της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, είχε μιλήσει για ρωσικό ενδιαφέρον γύρω από τα ΕΛΠΕ. Είχε μάλιστα αποκαλύψει πως για τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται δύο ρωσικές πετρελαϊκές, τόσο η Rosneft, όσο και η Gazprom Neft. "Αλλά και οι δύο θέτουν τους ίδιους ακριβώς όρους που είχε θέσει και η Gazprom για τη ΔΕΠΑ, δηλαδή δεν θέλουν να πλειοδοτήσουν και στη συνέχεια να ακυρωθεί ο διαγωνισμός με παρέμβαση της Κομισιόν. Ζητούν να ληφθούν αποφάσεις μόνο από την ελληνική πλευρά, η οποία προηγουμένως θα έχει τελειώσει τα όποια παζάρια με τις Βρυξέλλες", είχε χαρακτηριστικά πει τότε η Ρωσίδα αξιωματούχος.
Θυμίζουμε ότι σήμερα το 42,63% των μετοχών των ΕΛΠΕ ανήκει στην Paneuropean Oil (όμιλος Λάτση), το ποσοστό του Δημοσίου 35,48% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, και το υπόλοιπο βρίσκεται σε διασπορά στο χρηματιστήριο.
Είχε προηγηθεί το Ιράν
Τα ανοίγματα των ΕΛΠΕ στη Ρωσία έρχονται μετά την αναθέρμανση των σχέσεων του ομίλου με το Ιράν από το οποίο αναμένει μέσα στο Μάιο δύο ακόμη φορτία με αργό πετρέλαιο, έκαστο ποσότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών. Εδώ και δύο εβδομάδες, έχει ήδη καταφτάσει το πρώτο φορτίο από το Ιράν στις λιμενικές τους εγκαταστάσεις.
Με τα δύο επιπλέον φορτία που καταφτάνουν το Μάιο, το περσικό αργό που θα έχουν παραλάβει τα ΕΛΠΕ θα ανέλθει στα τρία εκατομμύρια βαρέλια, και το ποσοστό του Ιράν στις εισαγωγές των ΕΛΠΕ θα αυξηθεί στο 22-25%. Τα ΕΛΠΕ άλλωστε, αναλόγως πάντα των τιμών, "μπορούν να εισάγουν ακόμα και τις διπλάσιες ποσότητες", όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη τους.
Ενδιαφέρον έχει πάντως και ο τρόπος με τον οποίο πλήρωσαν τα ΕΛΠΕ τους Ιρανούς για τη παραλαβή του πρώτου αυτού φορτίου που κατέφτασε στην Ελλάδα στις 15 Απριλίου. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω μιας τουρκικής τράπεζας στην Ελβετία, της BCP.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της BCP συμμετέχει κατά 69% ο ελβετικός όμιλος Borak, και κατά 31% η τουρκική τράπεζα Yapi ve Kredi Bankasi, που ανήκει στον κολοσσό Koc Holding. Ο συγκεκριμένος κολοσσός, του οποίου μέχρι πρότινος ηγείτο ο Μουσταφά Κοτς, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύει πάνω από το 9% των εξαγωγών της Τουρκίας και αποτελείται από περισσότερες από 100 εταιρείες που απασχολούν 90.000 εργαζόμενους.
Γ.Φ.