Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει τις αμυντικές δαπάνες της καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η κρίση του κορονοϊού έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Το Υπουργείο προτείνει να μειώσει η κυβέρνηση κατά 5% τις αμυντικές δαπάνες μεταξύ 2021 και 2023. Η πρόταση, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, προτείνει επίσης περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό κατά 10% για το δικαστικό σύστημα, την εξυπηρέτηση του ρωσικού χρέους και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ρωσία, που επέδειξε τη στρατιωτική της δύναμη με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και την επέμβασή της στη συριακή σύρραξη, βγήκε από τη λίστα των πέντε κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες το 2018, αφού οι σχετικές δαπάνες της μειώθηκαν κατά 3,5%.
Το προηγούμενο επέστρεψε ως τέταρτη στη λίστα και αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 4,5%, φτάνοντας τα 65,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,9% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει έκκληση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Κάποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν ζητήσει να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τέτοιες πρωτοβουλίες.
Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί υπό τον Πούτιν, το Κρεμλίνο όμως είχε ανακοινώσει το 2018 ότι η Ρωσία θα μείωνε τον αμυντικό προϋπολογισμό της ώστε να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια.
Τα ακριβή ποσά για τις στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται κρατικό απόρρητο στη Ρωσία, ωστόσο το 2018 το υπουργείο Αμύνης είχε δηλώσει ότι 282 δισ. δολάρια είχαν δεσμευτεί για την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος εξοπλισμού για τα έτη 2018-2027.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% το τρέχον έτος.