Ρωσία: «Καθρέπτης» της έλλειψης εργατικού δυναμικού το ποσοστό ανεργίας 3,3%
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία: «Καθρέπτης» της έλλειψης εργατικού δυναμικού το ποσοστό ανεργίας 3,3%

Το ποσοστό ανεργίας στη Ρωσία μειώθηκε σε χαμηλό ρεκόρ 3,3% τον Απρίλιο, αναδεικνύοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού που καταπνίγει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ άλλοι δείκτες παρουσίασαν μικτή εικόνα.

Η Ρωσία έχει δεχθεί καταιγισμό δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οδηγώντας τελικά σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2022, μια μείωση καλύτερη από την αναμενόμενη που διαφημίστηκε από τη Μόσχα ως απόδειξη της οικονομικής της ανθεκτικότητας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,3% τον Απρίλιο, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή επέδειξαν ισχυρή αύξηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat, επωφελούμενες από το χαμηλό αποτέλεσμα βάσης από πέρυσι.

Τα μηνιαία στοιχεία δεν ήταν πάντως τόσο καλά. Οι λιανικές πωλήσεις, βασικό μέτρο της καταναλωτικής ζήτησης, μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,0%. Εξαιρουμένων των εποχικών παραγόντων, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,2% τον Απρίλιο, ανέφερε το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, τα εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 22,3% σε ετήσια βάση και οι επενδύσεις κεφαλαίου διαμορφώθηκαν μόλις στο 0,7%, από 13,8% το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.

Η αυξανόμενη στρατιωτική παραγωγή και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες κράτησαν τη βιομηχανία της Ρωσίας σε εγρήγορση ιδίως, περιορίζοντας το οικονομικό πλήγμα, αλλά η επιστροφή στη μακροπρόθεσμη ευημερία παραμένει πολύ μακριά, ακόμη και σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Μόσχας.

Ένα μείζον ζήτημα είναι η αγορά εργασίας, για την οποία η κεντρική τράπεζα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι εγκυμονεί κινδύνους πληθωρισμού, ακόμη και όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν την υψηλή απασχόληση στους πολίτες ως ένδειξη οικονομικής υγείας.

Η έλλειψη εργαζομένων, σε συνδυασμό με το αδύναμο ρούβλι και τη γενική αβεβαιότητα, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που κρατούν τη Ρωσία πίσω από τη βιομηχανική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσούχλο, οικονομολόγο του ρωσικού Ινστιτούτου Gaidar που είπε ότι η ρωσική βιομηχανία αντιμετωπίζει το υψηλότερο επίπεδο έλλειψης προσωπικού από το 1996.

Η αγορά της Ρωσίας έχει αλλάξει δραστικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος των κυρώσεων, δήλωσε ο Tσούχλο, με τις μάρκες μαζικής αγοράς αλλά και τις ακριβές μάρκες να εγκαταλείπουν τη χώρα.