Ρωσία: Η αύξηση της χρηματοδότησης της άμυνας θα φέρει περικοπές σε σχολεία - νοσοκομεία το 2023
shutterstock
shutterstock

Ρωσία: Η αύξηση της χρηματοδότησης της άμυνας θα φέρει περικοπές σε σχολεία - νοσοκομεία το 2023

Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση για σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους καθώς αλλάζει τη ροή της χρηματοδότησης για να στηρίξει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Μια ανάλυση του ρωσικού προϋπολογισμού από το Reuters δείχνει ότι η Μόσχα θα δαπανήσει συνολικά 9,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (155 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα και την ασφάλεια, σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων, σε ένα κρίσιμο έτος που θα οδηγήσει σε πιθανή επανεκλογή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2024.

Μόνο οι δαπάνες για την ασφάλεια - συμπεριλαμβανομένου του έργου της κρατικής Ερευνητικής Επιτροπής, της εισαγγελίας, της σωφρονιστικής υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς, που έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία - θα αυξηθούν κατά 50% σε σύγκριση με το 2022.

Οι συνδυασμένες στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες ασφαλείας ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ για το Κρεμλίνο, αλλά αποτελούν μόνο στο 18% περίπου των ποσών που σχεδιάζουν να δαπανήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο οικονομικό έτος για την άμυνα και ορισμένες -αλλά όχι όλες- τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας.

"Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής εκστρατείας", δήλωσε η Αλεξάνδρα Σουσλίνα, ανεξάρτητη αναλύτρια. "Η αύξηση στις συντάξεις, στα φοιτητικά επιδόματα είναι μικρή σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει στη Ρωσία. Τα προβλήματα δεκαετιών παραμένουν άλυτα."

«Πνεύμα πατριωτισμού»

Η αλλαγή αυτή στον προϋπολογισμό αντανακλά τις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δράσεις στην Ουκρανία, όπου έχει χάσει σημαντικό έδαφος από τον Σεπτέμβριο, παρά τη ανακήρυξη της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών που εν μέρει κατέχει. Ο Πούτιν διέταξε την κεντρική κυβέρνηση και τις 80 και πλέον περιφέρειες της χώρας να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες του στρατού.

Στα χαρτιά, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά μόλις 1% τον επόμενο χρόνο στα 4,98 τρισεκατομμύρια ρούβλια (81,595 δισ δολάρια) - αλλά μόνο επειδή αναθεωρήθηκαν κατά ένα τρίτο φέτος, από τα αρχικά προγραμματισμένα 3,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (5,769 δισ. δολάρια), αφού η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Αντίθετα, οι εγχώριες δαπάνες για την ασφάλεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 50,1%, στα 4,42 τρισεκατομμύρια ρούβλια (72,859 δισ. δολάρια)

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις γίνονται μπούμερανγκ στις δυτικές χώρες, οι οποίες αγωνίζονται να δαμάσουν τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τους εδώ και δεκαετίες, καθώς το κόστος ενέργειας και τροφίμων αυξάνεται. Αλλά και η οικονομία της Ρωσίας δεν μένει αλώβητη.

Συρρικνώθηκε κατά 4% από έτος σε έτος το τρίτο τρίμηνο, αντανακλώντας τις κυρώσεις και την απόφαση του Κρεμλίνου να καλέσει 300.000 εφέδρους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση. 

Ο προϋπολογισμός του 2023 θα δει τις δαπάνες για την «εθνική οικονομία» - συμπεριλαμβανομένων της οδοποιίας, της γεωργίας και της έρευνας και ανάπτυξης - να μειώνονται κατά 23% στα 3,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η υγειονομική περίθαλψη θα πάρει 9% λιγότερο -ή 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια- ενώ οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα μειωθούν κατά 2% σε 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι δαπάνες για τις υποδομές και τις βιομηχανικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 23,5% και 18,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με κοινή μελέτη της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας (Ranepa) και του Ινστιτούτου Gaidar. Αυτό «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες» τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί να βρει νέες αγορές μακριά από τη Δύση, ανέφεραν τα ινστιτούτα.

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη θα μειωθούν επίσης, και "ορισμένες βιομηχανίες ζωτικής σημασίας δεν θα έχουν αρκετά κεφάλαια για να αναπτύξουν εγχώριες τεχνολογίες", αναφέρει η Ranepa, καθώς οι δυτικές κυρώσεις απέκοψαν τη Μόσχα από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Υποβάλλοντας υποψηφιότητα για τέταρτη προεδρική θητεία το 2018, ο Πούτιν υποσχέθηκε να δαπανήσει πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλη γκάμα τομέων, από δρόμους μέχρι υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση - συνολικά 13 «εθνικά έργα» - για να κάνει τη Ρωσία την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2024.

Αυτοί οι στόχοι μεταφέρθηκαν στο 2030 κατά τη διάρκεια της πανδημίας τηςCOVID και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης για αυτούς τους τομείς κατά 10%, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθούν ξανά οι στόχοι, λένε οι αναλυτές.

Οι κοινωνικές δαπάνες, όπως οι συντάξεις και η πρόνοια, ακρογωνιαίος λίθος της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής του Πούτιν που επιστρατεύτηκε στην εκστρατεία γοητείας προς τους ψηφοφόρους στις προηγούμενες εκλογές, θα ανέλθουν συνολικά σε 7,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια - αύξηση 8%, αλλά ακόμα μικρότερη από τον συνδυασμένο προϋπολογισμό στρατιωτικών και ασφάλειας.

Η χρηματοδότηση θα περικοπεί για κρατικά προγράμματα για την εκπαίδευση, αλλά θα αυξηθεί κατά 513% από φέτος για την «πατριωτική εκπαίδευση» στα σχολεία ώστε να αντικατοπτρίζει την άποψη της Ρωσίας για τα τρέχοντα και ιστορικά γεγονότα, σύμφωνα με τη Ranepa και το Ινστιτούτο Gaidar.

Η περικοπή των δαπανών για την υγεία είναι μια «αδικαιολόγητη μείωση, δεδομένης της αύξησης του ποσοστού θνησιμότητας τόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όσο και της επιδείνωσης της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες», ανέφερε σε σημείωμα η Ανώτατη Οικονομική Σχολή.

 

Το χρέος καραδοκεί

 

Με τις κυρώσεις να πιέζουν τα κρατικά έσοδα, η Ρωσία προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διπλασιαστεί στα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια το επόμενο έτος, ή 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και οι αναλυτές είπαν ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 4,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Για να καλύψει το κενό, το υπουργείο έχει ήδη αξιοποιήσει το Εθνικό του Ταμείο Πλούτου και επίσης έχει δανειστεί 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσφορά ομολόγων σε ρούβλι OFZ την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πώληση χρέους της σε μία ημέρα- ένα γεγονός που το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε στο Twitter ως ένδειξη ότι η Ρωσία δανειζόταν για να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες. Ενώ το ρωσικό δημόσιο χρέος εκτιμάται στο 17% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, χαμηλό με τα διεθνή πρότυπα, το κόστος εξυπηρέτησης θα αυξηθεί στο 6,8% των συνολικών δαπανών το 2025 από 5,1% τώρα, υπερβαίνοντας τη χρηματοδότηση για την υγεία και την εκπαίδευση, λένε οι αναλυτές.

«Το 2023–2025, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ταχύτερα από την οικονομία της χώρας, αποκαλύπτονας χαμηλή αποδοτικότητα της χρήσης των δανειακών κεφαλαίων» και πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε το Financial University.