Η Ρωσία είναι πιθανό να αρχίσει και πάλι να αγοράζει συνάλλαγμα για τα αποθεματικά της ήδη από αυτόν τον μήνα, καθώς τα αυξανόμενα έσοδα από το πετρέλαιο σταθεροποιούν τα δημόσια οικονομικά παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να συμπιέσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου.
Με τα έσοδα από την ενέργεια να είναι πλέον κοντά στο να ξεπεράσουν το επίπεδο-στόχο τους, οι αγορές είναι πιθανές ήδη από τον Μάιο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το οποίο εκτιμά ότι ο αρχικός όγκος θα μπορούσε να ανέλθει στο ισοδύναμο περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε γουάν ανά μήνα. Το κινεζικό νόμισμα είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για τη διενέργεια συναλλαγών για το πλούσιο ταμείο της, ύψους 154 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των κυρώσεων.
Ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό έχει ήδη μειώσει τις πωλήσεις γουάν, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών και μείωσε το σύνολο του Απριλίου σχεδόν στο μισό του Φεβρουαρίου.
«Θα είναι σημαντικό για την αγορά το γεγονός ότι το κράτος αρχίζει να συσσωρεύει και πάλι αποθέματα αντί να τα ξοδεύει», δήλωσε στο Bloomberg η Ναταλία Μιχάλκοβα, αναλύτρια της Freedom Holding Corp. «Αυτό μπορεί ακόμη και να επηρεάσει θετικά το ρούβλι».
Από τότε που οι αγορές σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022, ακολουθούμενες από την αναστολή του προγράμματος μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών πούλησε ξένο νόμισμα μόνο φέτος στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου δημοσιονομικού μηχανισμού που σχεδιάστηκε για να απομονώσει την οικονομία από τη μεταβλητότητα των αγορών εμπορευμάτων. Η Ρωσία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του προϋπολογισμού της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μια στροφή τώρα θα υπογράμμιζε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη ροή των «πετροδολαρίων» εν όψει των κυρώσεων και του ανώτατου ορίου τιμών που έχουν επιβάλει στους αγοραστές οι βιομηχανικές χώρες της Ομάδας των Επτά και οι εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και επιβαρυμένος από τις στρατιωτικές δαπάνες και εξακολουθώντας να έχει ένα πρωτοφανές έλλειμμα, ο προϋπολογισμός έχει αρχίσει να εξυγιαίνεται εν μέρει χάρη σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού ορισμένων φόρων πετρελαίου από την κυβέρνηση.