Του Απόστολου Σκουμπούρη
Όπως ακριβώς έγινε με την αγορά τηλεπικοινωνιών που άνοιξε... άναρχα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, φέρνοντας φαινόμενα με παρόχους - κομήτες που χάθηκαν σε μια νύχτα, έτσι και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έγινε χωρίς σχέδιο, με δόσεις υπερβολής και προχειρότητας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί να πέσουν θύματα αυτού του χωρίς καμιά μελέτη άναρχου «ανοίγματος», παίρνοντας δάνεια από τις τράπεζες για να επενδύσουν στο νέο... Ελντοράντο, όμως εγκλωβίστηκαν και «προδόθηκαν» από το ίδιο το σύστημα.
Οδηγήθηκαν σε ένα... σπορ που δεν γνώριζαν, ξεριζώνοντας αμπέλια και ελιές για να βάλουν φωτοβολταϊκά, όμως στην πορεία το «κούρεμα» της τιμής άλλαξε τα δεδομένα. Στο τέλος, έμειναν με τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια, που με δυσκολία λειτουργούσαν, που δεν απέδιδαν τα... υποσχόμενα (και) λόγω του «haircut», έχοντας μάλιστα καταστρέψει τις ελιές και τα αμπέλια!
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, υπάρχει ένας... παλιός γνώστης του χώρου, ο οποίος περίμενε να κάτσει ο κουρνιαχτός, να μειωθεί η υπερβολή και να πάρει ένα δρόμο η ιστορία, ώστε την κατάλληλη στιγμή να κυνηγήσει ευκαιρίες. Την τελευταία τετραετία, ο 44χρονος κ. Γεώργιος Ρόκας, της γνωστής οικογένειας που πρώτη ασχολήθηκε σοβαρά με τις ΑΠΕ στις αρχές της δεκαετίας του ''90, μαζεύει διαρκώς φωτοβολταϊκά πάρκα, προσπαθώντας να «χτίσει» ένα υπολογίσιμο για το χώρο του χαρτοφυλάκιο.
Θυμίζουμε ότι η Ρόκας ΑΒΕΕ είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς εδώ και 10ετίες έχει διεκπεραιώσει πλειάδα έργων για λογαριασμό μεγάλων ελληνικών εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, το Λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες.
Η μεγάλη αρκαδική εταιρεία αιολικής ενέργειας προ περίπου δέκα ετών εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola.
Ο λάθος σχεδιασμός, το «κούρεμα» στην τιμή και η συνέχεια
Σ'' έναν χώρο όπου –ακριβώς λόγω της σύγχυσης και του άναρχου ανοίγματος– υπήρξαν αρκετοί κομήτες που πίστευαν ότι η ενασχόληση είναι μια φορά, άπαξ και δια παντός, ο κ. Ρόκας, γιος του κ. Μελέτιου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της Ρόκας ΑΒΕΕ, προβάλει σαν ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της πράσινης ενέργειας.
«Δεν πάμε να γίνουμε ο δεύτερος Ρόκας, τονίζει ο ίδιος στο Liberal. Απλώς στοχεύουμε να γίνουμε μια δυνατή παρουσία στον κλάδο της ενέργειας στη χώρας μας.
Μπήκα στην αγορά συνειδητοποιημένα, ξέροντας πού μπαίνω, έχοντας και την πρότερη γνώση από την οικογένεια. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν... αποθηκεύονται, ούτε είναι για όλους. Σε κάποια φάση, η ενασχόληση με τα φωτοβολταϊκά έφτασε να έχει αντίστοιχη υπερβολή με τα... βιντεοκλάμπ της δεκαετίας του ''80», σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει:
«Υπήρχε λάθος σχεδιασμός εξ αρχής με τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ. «Μπήκαν πολλοί με τις λάθος τιμές. Για να μην... σκάσει ο λογαριασμός, με απόφαση του τότε υπουργού, κ. Μανιάτη, έγινε «κούρεμα» 30% στις αρχικές τιμές. Έγινε ένα μάζεμα και ένα απότομο ξεφούσκωμα, ώστε να καταστεί βιώσιμο το σύστημα, που έτσι όπως πήγαινε δεν ήταν. Καλώς έγινε έτσι, ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση, μιας και είχε διαμορφωθεί εξ αρχής στρεβλή κατάσταση. Έτσι, έμειναν στην αγορά όσοι μπορούσαν και όσοι ήξεραν τη δουλειά», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Δεν διαμαρτυρηθήκαμε για το “κούρεμα”, γιατί ήταν αναγκαίο κακό, έπρεπε να γίνει. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα το να μειωθεί λίγο το περιθώριο κέρδους δεν είναι κακό. Εξορθολογισμός του συστήματος έγινε».
Η εταιρεία του R Energy 1 ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, το 2012, ενώ μέσα σ'' αυτό το διάστημα έχει υπό το χαρτοφυλάκιό της 26 πάρκα, συνολικά 3,3 MW, παράγοντας 5 εκατ. κιλοβατόρες (Kwh) ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Ρόκα, «ένα μεγαβάτ μπορεί να καλύψει την ενέργεια που χρειάζονται περίπου 10 χιλιάδες σπιτικά, ενώ 14.000 κιλοβατώρες είναι η μέση κατανάλωση ενός σπιτιού το χρόνο».
Όπως σημειώνει ο κ. Ρόκας, «σήμερα απ'' όλες τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα παράγονται περίπου 4.000 MW. Είναι ένα καλό νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα, όμως η χώρα μας υπολείπεται του στόχου, ώστε έως το 2020 το 20% της παραγόμενης ενέργειας να γίνεται από ΑΠΕ».
Η εισαγωγή στο ΧΑΚ
Στις 5 Αυγούστου 2016 η εταιρεία R Energy 1 έκανε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στην κατηγορία Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α), με κωδικό ΡΟΕΝ (Ρόκας Ενέργεια).
Παράλληλα εξέδωσε και ομόλογο 4,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαπραγματεύεται επίσης στο ΧΑΚ. Όπως τονίζει ο κ. Γ. Ρόκας, «το ομόλογο έχει καλυφτεί κατά 70% ήδη, ενώ η διαδικασία τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου».
Στην Κύπρο η εισαγωγή δεν γίνεται με δημόσια εγγραφή, ενώ αυτές τις ημέρες θα γίνει reverse split στη μετοχή ώστε να διαμορφωθεί πέριξ των 2 ευρώ.
Αναφορικά με το πως επελέγη η Κύπρος, ο κ. Ρόκας τονίζει ότι «η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι μια αγορά «business oriented» με ευελιξία, ξεκάθαρη άποψη για τα πράγματα και διάθεση για προσέλκυση νέων κεφαλαίων και επενδύσεων. Πλέον, μετά το Brexit αποτελείτε ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό τόσο για εμάς, όσο και για άλλες εταιρείες».
Πώς λειτουργεί η R Energy 1
Όπως τονίζει ο κ. Ρόκας «έχουμε ενοποιήσει σε ένα... καλάθι, μικρά πάρκα. Τα πάρκα που επιλέγουμε να επενδύσουμε διέπονται από την άρτια κατασκευή τους και από την αποδοτικότητά τους. Συνήθως είναι σε μισθωμένα οικόπεδα, 20+5 χρόνια». Έχουμε πολύ χαμηλά έξοδα λειτουργίας με οικονομίες κλίμακος, ενώ τα πάντα παρακολουθούνται από on line center όλο το 24ωρο. Η τεχνική συντήρηση (τουλάχιστον τέσσερις φορές πλύσιμο το χρόνο με τρακτεράκια κ.λπ.) και η on line παρακολούθηση είναι το παν στη δουλειά αυτή, ώστε να παράγεται το μέγιστο των δυνατοτήτων», τονίζει ο κ. Ρόκας.
Σύμφωνα με τον κ. Ρόκα «η R Energy 1 έχει πάρει από την ICAP αξιολόγηση ΒΒ, δηλαδή χαμηλού ρίσκου. Είναι η μοναδική εταιρεία στον κλάδο και στο μέγεθος αυτό που λαμβάνει τέτοια αξιολόγηση».
«Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου μπορεί να έχουμε διπλασιάσει τον τζίρο και τη δυναμική μας. Τότε μπορεί να εξετάσουμε είτε την είσοδό μας στο Χ.Α., είτε στην Εναλλακτική Αγορά του Λονδίνου, την Elite». H R Energy 1 έχει υπό την «ομπρέλα» της 17 Ανώνυμες Εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται τα πάρκα», επισημαίνει ο κ. Ρόκας. Τα πάρκα της εταιρείας βρίσκονται στη Ζάκυνθο, στη Θήβα και στη Λάρισα.
Η R Energy 1 έχει ήδη δύο θυγατρικές στην Ευρώπη, τη μία στη Γερμανία και την άλλη σε έτερη (βόρεια) χώρα, με στόχο να αναζητήσει και εκεί παρόμοιες ευκαιρίες, ενώ είναι σε διαρκή επαφή με ξένες τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της R Energy 1, οι τράπεζες, ξένες και ελληνικές, βλέπουν πολύ σοβαρά κάποιον που επενδύει στο χώρο των ΑΠΕ. Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι καιροί για νέες πιστώσεις, οι τράπεζες εξετάζουν τις σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες και βοηθούν.
Εμείς ξεκινήσαμε με δάνεια τις πρώτες μας κινήσεις. Πλέον, το σύνολο της επένδυσης της εταιρείας R Energy 1 ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Ρόκα.
«Από την Intrakat αγοράσαμε», σημειώνει ο ίδιος. «Δεν πουλάμε λιανική, δίνουμε με 20ετή σύμβαση την ενέργεια που παράγουμε στη ΔΕΗ».
Τα οικονομικά δεδομένα της R Energy 1
Ο κύκλος εργασιών της R Energy 1 σε πωλήσεις παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο 1ο εξάμηνο του 2016 έφτασε στα 742,6 χιλ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 160,9 χιλ. ευρώ που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 127,6 χιλ. ευρώ, έναντι 49,06 χιλ. ευρώ για του πρώτου εξαμήνου του 2015, σημειώνοντας αύξηση 260%.
Η σημαντική άνοδος στις πωλήσεις και τη κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της πλήρους ενσωμάτωσης από 1/1/2016 στη λειτουργία της εταιρείας της παραγωγής 23 νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε συνέχεια της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος από τον Δεκέμβριο του 2015.
Νομοτέλεια η «πράσινη» ενέργεια
Όσο και αν στην Ελλάδα (ακόμα) υπάρχει ο... φθηνός αλλά ανθυγιεινός λιγνίτης και όσο και αν οι ΑΠΕ δυσκολεύονται να βρουν πρόσφορο και βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον, εντούτοις η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι νομοτέλεια και μονόδρομος. Θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως στον κλάδο της Ενέργειας.
Αργά η γρήγορα η παγκόσμια κοινότητα θα απομακρυνθεί από τα δεσμά εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα φέρει κοσμογονικές μεταλλάξεις και αλλαγή όλης της αντίληψης για την ενέργεια. Ήδη, παντού, σ'' όλη τη γη, υπάρχουν συζητήσεις για την παγκόσμια ενέργεια, τη σπατάλη, τις επιβλαβείς διαδικασίες παραγωγής αγαθών κ.λπ., κάτι που πριν 20 ή 30 χρόνια δεν υπήρχε, τουλάχιστον τόσο συνειδητά.
Ολόκληρες χώρες όπως η Δανία παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται από Ανανεώσιμες Πηγές! Όπως και να ''χει, κάθε επένδυση προς την «πράσινη ενέργεια» παράγει κοινωνική ευθύνη, οπότε δεν πρέπει να «ζυγίζεται» μόνο με οικονομικούς όρους.