Το άνευ προηγουμένου και φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν, συνολικών δαπανών ύψους 2,4 τρισ. ευρώ με επίκεντρο τα 750 δισ. ευρώ κοινής έκδοσης χρέους, άρχισε ήδη να διώχνει τη νευρικότητα από τις αγορές και ενδέχεται να αποκαταστήσει την αίσθηση ενότητας στην ΕΕ, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως εκτιμά μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή θα σημάνει ένα μεγάλο βήμα προς μία πραγματική δημοσιονομική ένωση των 27 κρατών μελών, με το βλέμμα στην αναδιαμόρφωση της ΕΕ ως θετικής δύναμης. Αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, η ΕΕ διέσχισε μια νέα γέφυρα: Θα αξιοποιήσει τη συλλογική της δύναμη για να συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν από τις χώρες που θα τα λάβουν, αναφέρει.
Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στο μέσα Μαρτίου, όταν ο κορονοϊός σάρωνε την Ιταλία και την Ισπανία και οι χώρες της ΕΕ βρίσκονταν σε αντιμαχία για την παροχή οικονομικών πόρων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για «μια ματιά στην άβυσσο».
Οι χτεσινές προτάσεις, όμως, διασφαλίζουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα το ξανασκεφτούν σύντομα, εκτιμά το Bloomberg, που σημειώνει ότι για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο λυκόφως της καριέρας της, να αντιστρέψει τη χρόνια γερμανική αδιαλλαξία και να απαιτήσει την έκδοση ομολόγων τα οποία θα καλύπτονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για «τελειωμένη υπόθεση», προειδοποιεί το άρθρο, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις από χώρες της Ένωσης, κυρίως της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, με τον σουηδό πρωθυπουργό Χανς Ντάλγκρεν να έχει δηλώσει ήδη σε δημοσιογράφους ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί το σχέδιο της Κομισιόν ως έχει».
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, η Ισπανία 77,3 δισ., η Ελλάδα 22,5 δισ. και η Γαλλία 39 δισ., με το άρθρο να σημειώνει ότι αν εγκριθεί η πρόταση, θα περιορίσει την πίεση στην ΕΚΤ, στην προσπάθειά της «να ενεργήσει ως η κύρια γραμμή άμυνας της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης», τη στιγμή μάλιστα που δοκιμάζεται «όσον αφορά στα νομικά όρια» των κινήσεών της.
Καταλήγοντας, το Bloomberg επισημαίνει τις δηλώσεις της Αν. Μέρκελ, ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν από τις «πιο δύσκολες της θητείας μου» ως καγκελάριος και το μότο της, που επανέλαβε, ότι η Γερμανία «θα ευημερήσει μόνο εάν η Ευρώπη κάνει επίσης».
Στο ίδιο πλαίσιο, δε, παραθέτει την εκτίμηση πως «το Ταμείο Ανάκαμψης στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα», από σημείωμα των οικονομολόγων της Goldman Sachs, το οποίο ανέφερε ακόμα ότι «η πρόταση των Μακρόν και Μέρκελ δείχνει μια βαθιά δέσμευση για την Ευρώπη και αυξάνει την πιθανότητα μιας περαιτέρω οικονομικής ολοκλήρωσης».