Δίχως αμφισβήτηση η πανδημία έχει παγώσει πολλά έργα στο real estate, όμως, ευκαιρίες υπάρχουν και παρά τη σκοτοδίνη που επικρατεί λόγω και των αρρυθμιών με τα εμβόλια, οι προοπτικές είναι παρούσες. Ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου, όπως έγραφε πρόσφατα, το Liberal Markets το “έξυπνο χρήμα” επιμένει να τοποθετείται έστω και πιο επιλεκτικά, σε σχέση με τις καλές εποχές.
Ενδεικτικό της στρατηγικής αυτής αποτελεί ένα νέο project στο κέντρο της Αθήνας, που αφορά την ανακατασκευή ενός κτιρίου, που χαρακτηρίστηκε τον Ιούλιο του 1985 ως διατηρητέο και εδώ και πολλά χρόνια ρημάζει. Πρόκειται για κτίσμα κατασκευασμένο από τοιχοποιία-πέτρα, διαθέτει στέγη από κεραμίδια και μεσομάτωπα από ξύλο, που βρίσκεται στην οδό Ερμού 76, βρίσκεται δηλαδή στο τμήμα της εμπορικής αρτηρίας, μετά την Καπνικαρέα, που είναι και περισσότερο υποβαθμισμένο, σε σχέση με αυτό από το Σύνταγμα μέχρι την Αιόλου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εταιρεία Milora που είναι θυγατρική της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke έχει ενοικιάσει από το Δήμο Αγίας Παρασκευής -στον οποίο έχει περιέλθει ως κληροδότημα η ιδιοκτησία- το ακίνητο για διάρκεια 25 χρόνων και με μηνιαίο ενοίκιο 10.000 ευρώ. Το γνωστό, λοιπόν, και ως Γιαβάσειο κληροδότημα θα βγει σύντομα από την εποχή της μιζέριας, καθώς ύστερα από πρόσφατη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες αξιοποίησής του, δηλαδή την πλήρη ανακαίνισή του.
Τι προβλέπεται; Η αποκατάσταση των υφιστάμενων όψεων του ακινήτου, με τη διατήρηση του κελύφους του και την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Επίσης, θα ανακατασκευαστεί πλήρως το εσωτερικό του ακινήτου, θα προστεθούν δύο όροφοι και θα κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα και χώρος επιφάνειας 25,04 τ.μ. σε αυτό. Στο ισόγειο και υπόγειο του ακινήτου θα αναπτυχθούν καταστήματα, ενώ οι δυο του όροφοι θα φιλοξενήσουν χρήσεις κατοικίας, δηλαδή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Το Γιαβάσειο εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε αρχές του 20ου αιώνα και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ μέχρι τις αρχές του 2000 στο ισόγειό του λειτουργούσαν καταστήματα. Ο σεισμός του 1999 και πυρκαγιές μετέτρεψαν το κτίσμα σε κουφάρι. Ακολούθησαν διάφορες εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες δεν έφεραν ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση του ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγέννηση του ακινήτου.
Η Ten Brinke
Όσον αφορά την Ten Brinke, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τις επενδύσεις της στο ελληνικό real estate, ενώ εκτιμάται ότι υλοποιεί σε όλη την Αττική συνολικά δέκα οικιστικά έργα, από τα οποία περισσότερα βρίσκονται στα Νότια Προάστια. Η ανακατασκευή του διατηρητέου στην Ερμού που προορίζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο αποτελεί ένα από τα καινούργια έργα της εταιρείας, η οποία δίνει έμφαση και στην κατασκευή ή αγορά χώρων διανομής και αποθήκευσης. Γι’ αυτό, πρόσφατα, αγόρασε την εταιρεία "ΔΕΛΤΑ 4" που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στη διανομή, διαμεταφορά και διακίνηση εμπορευμάτων.
Η εταιρεία έχει στραφεί και στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων, δρομολογώντας έως το 2022, την υλοποίηση συνολικά τεσσάρων σε όλη την Ελλάδα. Το ένα από αυτά, που αποτελεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή των Λεωφόρων Αθηνών-Πειραιώς και Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ).
Από τα υπόλοιπα τρία εμπορικά πάρκα, εκ των οποίων ορισμένα αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο 2021, ένα θα βρίσκεται στην έκταση 21,5 στρεμμάτων της πτωχευμένης ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, και τα υπόλοιπα δύο στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική.