Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Ένα bras-de-fer υψηλού ρίσκου βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με αντικείμενο την εξυγίανση αλλά και τον έλεγχο του Folli Follie Group. Από την έκβασή του θα εξαρτηθεί κατά πόσον η υπόδικη οικογένεια Κουτσολιούτσου που διατηρεί τον μετοχικό έλεγχο (παρά τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις που την βαρύνουν) θα συνεχίσει να ασκεί έλεγχο και να διεκδικεί ρόλο στην επόμενη ημέρα, ή αν η αρμόδια εποπτική αρχή, χρησιμοποιώντας τα νέα «όπλα» που της προσφέρει η νομοθεσία (και τα οποία θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες) θα επιβάλει συνθήκες νομιμότητας στον όμιλο.
Η σύγκρουση που ήδη εξελίσσεται θα έχει πολλά κεφάλαια ακόμη, κρίσιμες λεπτομέρειες, και παγίδες. Ανάμεσά τους η επίσημη υποβολή του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου της PwC, που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον όμιλο και τις ευθύνες των Κουτσολιούτσων, η ψήφιση της συμπληρωματικής νομοθεσίας για την Κεφαλαιαγορά, που θα δίνει περαιτέρω εξουσίες στην Επιτροπή, αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις, που παρά την άσκηση των διώξεων συνεχίζουν να βραδυπορούν.
Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία θα κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο» αφού το αντικείμενο και οι εισπράξεις της συρρικνώνονται επικίνδυνα, ενώ την ίδια στιγμή ένα μεγάλο τμήμα των μετόχων της τίθεται «εκτός κάδρου» εξελίξεων και πιθανότατα εκτός της επόμενης ημέρας. Και αυτό, αφού η συμφωνία της Folli με τους ομολογιούχους πιστωτές που είναι ένα από τα επίκεντρα της σύγκρουσης αφορά μόνο τις δύο αυτές πλευρές, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους χιλιάδες μετόχους διασποράς, που απλά βλέπουν τις τοποθετήσεις τους στην άλλοτε «χρυσή μετοχή» της FFG να έχουν εκμηδενιστεί.
Με τις τελευταίες κινήσεις να έχουν «ορίζοντα» τη Γενική Συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, από τη θέση του μεγαλομετόχου (ο ίδιος και η οικογένεια του διατηρούν ποσοστό 36-41%) προχώρησε αργά προχθές σε μία κίνηση - πρόκληση, ζητώντας την αντικατάσταση μελών του ΔΣ, και παράλληλα τη συρρίκνωση της σύνθεσή του. Στην αγορά διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι το «μανιφέστο» του μεγαλομετόχου (μια και συνοδεύθηκε από σχόλια πως κινείται προς το συμφέρον της εταιρείας) αποσκοπεί στην ισχυροποίησή του ενόψει της γενικής συνέλευσης, καθώς είχε προηγηθεί και η αντικατάσταση μελών της διοίκησης, από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την απομάκρυνση του γιου του Τζώρτζη από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Εντύπωση προκάλεσε και το ότι τα στελέχη που προτάθηκαν από την πλευρά του προς απομάκρυνση είναι πρόσωπα που εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για την επίτευξη της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές (που έχει κλείσει κατ' αρχήν) η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη ημέρα της εταιρείας. Η εντύπωση έγινε εντονότερη, καθώς το πλαίσιο συμφωνίας με τους πιστωτές κινείται εν πολλοίς υπέρ των συμφερόντων Κουτσολιούτσου.
Η συμφωνία αυτή δίνει στους πιστωτές (που αντιπροσωπεύουν το 41,2% του χρέους της εταιρείας) μια σειρά εγγυήσεων προκειμένου να συμφωνήσουν στη διαγραφή των απαιτήσεών τους, αλλά διατηρεί τον έλεγχο της νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες (της λεγόμενης OpsCo) με 51% στον έλεγχο της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Το πρώτο ερώτημα είναι πώς σκοπεύει α διαχειριστεί η νέα διοίκηση (σ.σ. που προέκυψε μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει στα χέρια της. Θα τη δεχθεί ή θα θελήσει να την αναδιαπραγματευθεί, ιδιαίτερα εφόσον περιλαμβάνει το επίμαχο στοιχείο της διατήρησης του ελέγχου της OpsCo, από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας, που πλέον αντιμετωπίζουν σειρά κακουργηματικών διώξεων;
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο καθιστά προβληματική τη συμφωνία αφορά τα ακίνητα που περιλαμβάνονται ως εγγύηση στη συμφωνία και τα οποία (σήμερα δεσμευμένα στην πλειονότητά τους) θα κατασχεθούν σε περίπτωση καταδίκης των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Και έτσι δεν θα μπορούν να είναι αντικείμενο συναλλαγής, μιας και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Πηγές κοντά στις εξελίξεις αναφέρουν ότι τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν την ίδια συμφωνία προβληματική, σε σημείο που η αναδιαπραγμάτευσή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάτι τέτοιο από την άλλη πλευρά θα καθυστερήσει σημαντικά την προσφυγή στον Πτωχευτικό Κώδικα που αρχικά είχε σχεδιαστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα ερωτήματα αυτά αφορούν βέβαια και την Κεφαλαιαγορά η οποία «απάντησε» στην κίνηση Κουτσολιούτσου, μερικές ώρες αργότερα, πραγματοποιώντας χθες «επίσκεψη» στα γραφεία του Αγίου Στεφάνου, για τη διενέργεια ελέγχου στα αρχεία της εταιρείας, τον οποίο κατά πληροφορίες, ακολούθησαν και επαφές της Επιτροπλης με επιμέρους μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφενός ως «απάντηση» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και περαιτέρω καθώς έρχεται σε μία στιγμή που αναμενόταν η έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC και βρίσκεται στο τελικό στάδιο απελευθέρωσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της Folli Follie.
Ο διαχειριστικός έλεγχος εστιάζει και στα «ευρήματα» που η PwC (σ.σ. η εταιρεία η οποία συνέταξε και το πιστοποιητικό ελέγχου του αναθεωρημένου ισολογισμού του 2017, με αρνητική γνώμη) εντόπισε στα στοιχεία της εταιρείας. Και ανάμεσά τους το αίτημα του ίδιου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την «επιστροφή» του δανείου των 40 εκατ. ευρώ προς τη θυγατρική FFG Sourcing Ltd, για το οποίο δεν υπήρχαν επαρκή παραστατικά.
Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος ισολογισμός του 2017, ο οποίος αποκάλυψε τη ζοφερή εικόνα μιας εταιρείας σχεδόν 60% μικρότερης από αυτό που παρουσιαζόταν, καταγράφει τις πωλήσεις του ομίλου στα 359 εκατ. ευρώ (αντί 1,4 δισ.) με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ (σύνολο υποχρεώσεων 725 εκατ. ευρώ), ενώ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ.
Με την έκθεση αυτή, αλλά και τα στοιχεία που ενδεχομένως προέκυψαν από τους χθεσινούς ελέγχους, η Επιτροπή σχεδιάζει και νέες παρεμβάσεις, επικουρούμενη και από την νέα νομοθεσία για την Κεφαλαιαγορά (σ.σ. Σε συνέχεια των διατάξεων του Δεκεμβρίου που επέτρεψαν την απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου). Στις νέες ρυθμίσεις κατά πληροφορίες θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα της Επιτροπής να αντικαθιστά ακόμη και ολόκληρο το ΔΣ μιας εταιρείας σε περίπτωση παρατυπιών, ενώ θα της δίνει περαιτέρω εξουσίες στην παρακολούθηση οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων.
Μέχρι να «ξετυλιχθούν» οι παρεμβάσεις αυτές, στο επίκεντρο παραμένει η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας με τους πιστωτές (δηλαδή την έγκρισή της και από τις γενικές συνελεύσεις των πιστωτών) το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα προχθές, το ΔΣ της Follie ενέκρινε και την πρόσληψη συμβούλων στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο την εκκίνηση της διαδικασίας πριν τη ΓΣ της 20ης Φεβρουαρίου.
Με την κάθε μέρα να έχει ιδιαίτερη σημασία στο δράμα της Folli Follie, κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν:
1. Ανταποκρίνεται στην νομιμότητα η συμφωνία της εταιρείας με τους πιστωτές, της που δίνει τον έλεγχο της επόμενης ημέρας στην ίδια οικογένεια που «έστησε» το σκάνδαλο του 1,5 δισ. ευρώ και οδηγώντας έναν μεγάλο όμιλο στα «βράχια»;
2. Ανταποκρίνεται η ίδια συμφωνία στην σημερινή εταιρική πραγματικότητα της Folli Folli, ή ακόμη και εάν εγκριθεί θα παραμείνει ανεφάρμοστη, εξαγοράζοντας απλώς «χρόνο» στην οικογένεια Κουτσολιούτσου;
3. Γιατί συνεχίζουν να καθυστερούν οι δικαστικές εξελίξεις; Παρά την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βάρος των Κουτσολιούτσων και άλλων 11 ατόμων, από τον εισαγγελέα Δραγάτση τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κανείς δεν έχει κληθεί σε απολογία.
4. Θα αντέξει η Folli Follie και οι 1.100 εργαζόμενοι που απασχολεί να «βγάλουν» τη μακρά περίοδο που θα ακολουθήσει μέχρι τη λύση του δράματος; Η εταιρεία από την αποκάλυψη του σκανδάλου έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο». Ενώ όπως αποδεικνύεται από τα διαρκή εκπτωτικά bazaar (με προσφορές ως και 80%) υπάρχει μεγάλη ανάγκη ρευστού.
5. Οι διαχειριστές των λύσεων για την FFG θα δώσουν μέριμνα για τους απλούς μετόχους της εταιρείας, ή οι τελικές επιλογές θα καλύψουν μόνο τους μεγαλομετόχους και τους πιστωτές;