Επιμένει το ρίσκο υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

Επιμένει το ρίσκο υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας

Μπορεί ο κίνδυνος ενός default στις ΗΠΑ να αποφεύχθηκε μετά τη συμφωνία άρσης του ορίου δανεισμού, όμως το ρίσκο υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα επιμείνει καθώς οι διαπραγματεύσεις θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο.

Το νομοσχέδιο αύξησης της οροφής χρέους από τα $31,4 τρισ. πήρε την έγκριση της Γερουσίας την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ανακουφίζοντας τις αγορές. Το ρίσκο υποβάθμισης, ωστόσο, αυξάνεται κάθε φορά που το Κογκρέσο φλερτάρει επικίνδυνα με το όριο δανεισμού.

Πέρα από τα δημοσιονομικά, οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν προσοχή και στον τρόπο διαχείρισης των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα του ορίου δανεισμού.

Υπάρχει και το προηγούμενο του 2011. Στην τότε κρίση για το ίδιο ζήτημα, ο οίκος Standard & Poor’s αφαίρεσε τη βαθμολογία ΑΑΑ από τις ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά την τελική συμφωνία στην Ουάσινγκτον που στο παρά τρίχα απέφυγε ένα default.

O οίκος απέδωσε την απόφαση του στην ακραία πολιτική πόλωση και στην ανεπάρκεια των μέτρων προσαρμογής των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

Η οικονομική ζημιά για τις ΗΠΑ από τις διαμάχες για το χρέος του 2011 και του 2013 ήταν σημαντική, σύμφωνα με μελέτη της Moody’s Analytics. Χωρίς την αντιπαράθεση αυτή, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2015 θα ήταν υψηλότερο κατά $180 δισ. με 1,2 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας.

Μόνο το 2011, η αντιπαράθεση για το ύψος της οροφής χρέους κόστισε στις ΗΠΑ ένα πρόσθετο ποσό $1,3 δισ. λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού.

Οι αναλυτές στο Brookings Institution εκτιμούν οτι μια δεύτερη υποβάθμιση θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την πρώτη. Το guidance που λαμβάνουν οι επενδυτές από τις αξιολογήσεις είναι το μέσο rating από τους τρεις μεγάλους οίκους. Η υποβάθμιση από έναν οίκο μόνο δεν άλλαξε σημαντικά το μέσο rating.

Oι οίκοι Fitch, Moody’s και S&P Global Ratings αξιολογούν τις ΗΠΑ με ΑΑΑ, ΑΑΑ και ΑΑ+ αντίστοιχα. Οι οίκοι Fitch και DBRS πρόσφατα ανακοίνωσαν οτι η αξιολόγηση τους για τις ΗΠΑ είναι υπό εξέταση για πιθανή αναθεώρηση.

Η άποψη στη Moody’s είναι ότι η δικομματική συμφωνία άρσης του ορίου δανεισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της ότι θα υπήρχε λύση πριν από τη λεγόμενη «ημερομηνία Χ», μετά την οποία δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μια αθέτηση πληρωμών.

Η Fitch όμως διατηρεί τις ΗΠΑ σε αρνητική επαγρύπνηση παρά την επίτευξη συμφωνίας. Όπως αναφέρει, οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το χρέος και οι άρσεις του ορίου δανεισμού την τελευταία στιγμή «μειώνουν την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση όσον αφορά σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και χρέους».

Όσο για τον οίκο S&P Global Ratings, διατηρεί τη βαθμολογία ΑΑ+ των ΗΠΑ με σταθερές προοπτικές.

Το 2011 η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s προκάλεσε πτώση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά που έγινε αισθητή στις αντίστοιχες αγορές μετοχών παγκοσμίως. Το παράδοξο ήταν ότι οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν λόγω της φυγής κεφαλαίων από τις μετοχές προς ασφαλέστερα καταφύγια.

Το 2013 η κρίση με την οροφή χρέους των ΗΠΑ δεν κατέληξε σε υποβάθμιση παρά την προειδοποίηση από τον οίκο Fitch.