Επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να καταφύγουν, πλέον, στο θεσμό των μικροπιστώσεων, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα έως 25.000 ευρώ.
Σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει, ήδη, κατατεθεί στην Βουλή και βασικός του στόχος είναι να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό που έχει εντοπιστεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Άλλωστε ο θεσμός των μικροπιστώσεων υπάρχει, επί σειρά ετών, σε άλλες χώρες και έχει στεφθεί με επιτυχία.
Μιλώντας, προσφάτως, σε τηλεοπτικό σταθμό ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε πως οι μικροπιστώσεις αντικαθιστούν «τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στην προσπάθειά του κατά το παρελθόν να εξηγήσει αυτόν τον θεσμό είχε δώσει το εξής παράδειγμα: «Πέντε άτομα αποφασίζουν να βάλουν από ένα εκατομμύριο ο καθένας σε μια εταιρεία. Τη φτιάχνουν και μοιράζουν δάνεια, με μικροπιστώσεις και επιτόκιο 8%, χωρίς εξασφαλίσεις σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα είναι επιτυχημένοι και θα αποπληρώσουν το δάνειο». Με άλλα λόγια, ο δανειστής αποφασίζει να ενισχύσει οικονομικά μικρές επιχειρήσεις, που εμπιστεύεται, στις οποίες θέλει να «επενδύσει», εκτιμώντας πως έχουν την προοπτική να αναπτυχθούν. Η πράξη έχει δείξει ότι, όταν γίνεται σωστά, αυτοί που δανείζουν κερδίζουν από τη διαφορά του επιτοκίου. Κάποια δάνεια προφανώς δεν θα πληρωθούν, αλλά το έσοδο από τα επιτόκια τους δίνει το κέρδος που επιδιώκει καθένας από αυτήν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη.
Υπενθυμίζεται πως οι εξασφαλίσεις αφορούν σε ένα αντικείμενο αξίας που μπορεί να περάσει στην κατοχή του δανειστή, εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και δεν αποπληρώνει τις δόσεις του, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των στεγαστικών δανείων, όπου οι τράπεζες ζητούν ως εξασφάλιση από το δανειολήπτη το ακίνητο του.
Βασικά χαρακτηριστικά
Το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως δικαιούχοι των μικροπιστώσεων είναι: οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι παραπάνω θα δύνανται να συνάψουν δάνεια έως 25.000 ευρώ, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.