Μετά από ανησυχίες για υπέρβαση των ορίων αγοράς, η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως παραπέμπει σε μια απώλεια ωφέλειας των παραπάνω χωρών από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός αγοράς ομολόγων σημαίνει πως οι αγορές δημόσιου χρέους θα καταγράψουν ελαφριά απόκλιση από το ποσοστό συμμετοχής των χωρών αυτών στην κεντρική τράπεζα, ποσοστό που ονομάζεται κλείδα κατανομής (capital key), με αποτέλεσμα να μηδενίζεται κάθε θετικό στοιχείο του σχήματος τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία.
Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο, ενώ η τράπεζα της Ιρλανδία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως “αγοράζει περιορισμένο ποσό υπερεθνικών ομολόγων για λογαριασμό του Ευρωσυστήματος, σε συνδυασμό με μερικές ακόμα κεντρικές τράπεζες”.
“Αν η ΕΚΤ στοχεύσει στην αγορά κρατικών ομολόγων εις βάρος άλλων, τότε αμέσως θα υπάρχει μια ανισότητα στην υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Σύμφωνα με το Reuters, αν η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα QE, οι αγορές της ΕΚΤ θα περιορίζονταν σημαντικά καθώς η κεντρική τράπεζα ήδη κατέχει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.
Η ΕΚΤ, μάλιστα, έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει ομόλογα της Κύπρου, καθώς η χώρα δε διαθέτει την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα, ενώ παράλληλα διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την αγορά κρατικών ομολόγων σε χώρες όπως η Εσθονία για λόγους ρευστότητας.