Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τις προσπάθειες άλλων κρατών μελών να μειώσουν περαιτέρω το επίπεδο στο οποίο το μπλοκ θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με email που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Αυστρία, τη Δανία, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο, έθεσε τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με το προτεινόμενο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ, το οποίο οι χώρες σκοπεύουν να εγκρίνουν σε συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
"Ανησυχούμε για τη μείωση των αριθμών. Τα στοιχεία του ανώτατου ορίου [ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου] δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω ή να αντικατασταθούν", ανέφεραν πρεσβευτές από τις έξι χώρες στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Οι έξι χώρες είναι δύσπιστες για την αποτελεσματικότητα του περιορισμού των τιμών, κάτι που προειδοποιούν ότι θα διαταράξει την κανονική λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και θα δυσκολέψει την αγορά καυσίμων, εάν οι προμηθευτές φυσικού αερίου εκτρέψουν τα φορτία σε περιοχές όπου οι τιμές δεν έχουν περιοριστεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμής που θα τεθεί σε εφαρμογή εάν οι τιμές του συμβολαίου του πρώτου μήνα για την Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων υπερβαίνει τα 275 ευρώ/MWh για δύο εβδομάδες και είναι επίσης 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για 10 μέρες.
Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία και η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών που λένε ότι απαιτείται ανώτατο όριο τιμών για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το υψηλό κόστος φυσικού αερίου. Θέλουν πολύ χαμηλότερο όριο τιμής από αυτό που προτείνει η Επιτροπή.
Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται την πρόταση και έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του ορίου τιμής. Ο τελευταίος συμβιβασμός που συζητείται είναι ένα ανώτατο όριο των 220 ευρώ/MWh με λιγότερο αυστηρούς όρους για την ενεργοποίησή του, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, αν και αυτό αναμένεται να αναθεωρηθεί περαιτέρω πριν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Γερμανία και οι άλλοι σκεπτικιστές του ανώτατου ορίου απαίτησαν επίσης ισχυρότερες διασφαλίσεις σε περίπτωση που το ανώτατο όριο τιμής προκαλούσε συνέπειες - οι οποίες σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των παραγόντων της αγοράς μπορεί να είναι σοβαρές.
Πρότειναν «κριτήρια κόκκινου σηματοδότη» που θα προκαλούσαν αυτόματη αναστολή του ανώτατου ορίου τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξηθεί. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της ΕΕ, μόνο η Επιτροπή μπορούσε να αναστείλει το ανώτατο όριο.