Έπειτα από δύο μήνες σταθερότητας, η τουρκική λίρα δοκιμάζει το όριο των 7 δολαρίων και υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του ευρώ, αναβιώνοντας τις μνήμες της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Μιλώντας χθες, ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της τράπεζας, τονίζοντας ότι είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν δισκυμάνσεις στη διάρκεια μίας πανδημίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στην υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση σε αυτά τα αποθέματα.
Τα επίσημα τουρκικά στοιχεία ανεβάζουν σε 31 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά είναι αρνητικά, αν αφαιρεθούν οι συμφωνίες για ανταλλαγή νομισμάτων (swap lines), τα αποθέματα χρυσού και οι γραμμές σε εγχώριες τράπεζες, σημειώνει το Reuters. «Δεδομένου του ρυθμού μείωσης των αποθεμάτων φέτος, συμπεραίνουμε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα ανακοινωθέντα αποθέματά της (που είναι κυρίως δανεικά) έως τα τέλη του καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου», δήλωσε στέλεχος της TD Securities.
Ο πολυετής κύκλος επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία, εγείροντας για τους επενδυτές ερωτήματα όσον αφορά την επαρκή αποζημίωσή τους σε μία περίοδο αυξημένης έντασης. Μετά τη διακοπή της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τη διατήρηση σταθερής της πολιτικής αυτό τον μήνα, το ερώτημα είναι αν η κεντρική τράπεζα θα επανέλθει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επιφέρουν συρρίκνωση της τάξης του 5%.