Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αρχίσει να περιγράφουν τις κατ'' αρχήν δεσμεύσεις για τα πιο δύσκολα ζητήματα της διαμάχης τους για το εμπόριο, κάνοντας την πιο σημαντική πρόοδο έως τώρα για τον τερματισμό του επτάμηνου εμπορικού πολέμου.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα έχουν συζητήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, απέχοντας από τα αιτήματα Τραμπ, για διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία. Η περιγραφή, όμως, μίας εν δυνάμει συμφωνίας, αρχίζει να προκύπτει καθώς ΗΠΑ και Κίνα πιέζουν για την επίτευξη μίας συμφωνίας έως την 1η Μαρτίου, όταν τελειώνει η ανακωχή των 90 ημερών που είχαν συμφωνήσει ο Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ.
Οι διαπραγματευτές συντάσσουν έξι μνημόνια κατανόησης σε αντίστοιχα ζητήματα: την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την κλοπή στον κυβερνοχώρο, τα πνευματικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες, το νόμισμα, τη γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο.
Κατά τις συναντήσεις που είχαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κείμενα και εργάσθηκαν για την περιγραφή των υποχρεώσεων σε κείμενο.
Μία πηγή προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να μην έχουν επιτυχή κατάληξη, αλλά πρόσθεσε ότι η εργασία για τα μνημόνια αποτελεί σημαντικό βήμα για να υπογράψει η Κίνα τις γενικές αρχές και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε βασικά θέματα. Κινεζικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν βασικά στον περιορισμό των εμπορικών ανισορροπιών, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στις αμοιβαίες «βασικές απαιτήσεις», που επιδιώκουν να τις μειώσουν.