Reuters: Έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα η Ευρωζώνη

Reuters: Έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα η Ευρωζώνη

Την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν μία δημοσιονομική πολιτική φιλικότερη προς την ανάπτυξη επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία αναμένεται τα τεθεί επί τάπητος στο προσεχές Eurogroup, εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσανατολίζονται προς την παραπάνω κατεύθυνση καθώς εντείνονται οι προβληματισμοί μεταξύ των κρατών μελών για τους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του νέου κορονοϊού όσο και της επίδρασης του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης.

«Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι λάβουν σάρκα και οστά, η αντιμετώπιση σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να αλλάξει, με στόχο πιο υποστηρικτική στάση», φέρεται να αναφέρεται σε προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση του προσχεδίου, ενώ ακόμα δύο αξιωματούχοι της επιβεβαίωσαν την ύπαρξη προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Στο προσχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, σημειώνεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Παρά τους περιορισμούς της, η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υπαναχώρηση από προηγούμενες δηλώσεις στις οποίες οι υπουργοί της Ευρωζώνης είχαν προτείνει μια «ουδέτερη» δημοσιονομική κατεύθυνση, παρά τη μικρή οικονομική ανάπτυξη.

Στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται επίσης πως η συγκεκριμένη αλλαγή θα δώσει την ευκαιρία σε κυβερνήσεις με σταθερότερες οικονομίες, να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη κι όχι στην διατήρηση της σταθερότητα, ενόψει του σχεδιασμού των προϋπολογισμών για την ερχόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ευρωζώνη ανταποκρίνεται τελικά στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπληρώσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της με μια δημοσιονομική ώθηση που θα την έκανε πιο αποτελεσματική.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως η Γερμανία επέμεινε από καιρό να κρατήσει τους προϋπολογισμούς υπό στενό έλεγχο, προκειμένου να μειώσει τις ανισορροπίες στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι απόψεις του Βερολίνου ενδέχεται να αλλάζουν σταδιακά μετά την μικρή άνοδο του περασμένου έτους και ανησυχούν πως το τελευταίο τρίμηνο η Γερμανία μπορεί να έπεσε σε ύφεση εξαιτίας της κατάρρευσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Πέμπτη τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ οι εκτιμήσεις θα συζητηθούν στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.