Το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό ως προς το ενδεχόμενο μιας εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς φοβάται ότι αυτό θα αφήσει τους δανειστές χωρίς μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία συχνά κατά το παρελθόν δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ωστόσο, από την πλευρά του το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες τώρα. Για παράδειγμα, θέλει να γνωρίζει για πόσα χρόνια θα μπορούσε η ευρωζώνη να επεκτείνει την ωρίμανση των ελληνικών δανείων, ακόμα και αν αυτό εκφραστεί απλώς ως ένα πιθανό εύρος.
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να ποσοτικοποιηθούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Reutes. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις θα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρειες που θα ξεπερνούν «κατά πολύ» τα μέτρα που είχαν προταθεί προηγουμένως.
«Πρέπει να δώσουν αριθμούς σχετικά με τα ενδεχόμενα μέτρα, για να δείξουν ότι τα μέτρα αυτά συνεπάγονται πραγματικά την "αλλαγή του παιχνιδιού" όσον αφορά το χρέος», είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι η αναμονή έως το 2018 και τους τελευταίους αριθμούς, όπως επιθυμεί η Γερμανία, δεν θα αλλάξει κάτι στην ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Όσο και να αλλάξει ο κόσμος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ δεν πρόκειται να δείξει σε 12 μήνες ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πλέον απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αξιωματούχοι των θεσμών ανέφεραν ωστόσο ότι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 22 Μαΐου καθώς και ότι οι συζητήσεις τους ήταν εποικοδομητικές, ξεπερνώντας την απλή επαναδιατύπωση των θέσεών του, παρόλο που πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα για να επιτευχθεί συμφωνία.
Γενικότερα, εξετάζοντας τη σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της - ή έστω μια σαφή δέσμευση προς αυτό - ενώ η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά υποστηρίζουν ότι εφόσον η Ελλάδα διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, τότε ενδέχεται να μη χρειαστεί η παρέμβαση στο χρέος. Ειδικά από τη στιγμή που - όπως αναφέρουν - τα εξαιρετικά φτηνά δάνεια της ευρωζώνης της προσφέρουν εξοικονόμηση ύψους 8 δισ. ευρώ το χρόνο, ή 4,5% του ΑΕΠ της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία - που θα έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο - εκτιμά επίσης ότι η απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, όταν θα είναι γνωστά και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας.