Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ στον ελληνικό κλάδο ακινήτων σημειώθηκε το 2007, τότε που ανακοινώθηκε ότι μπαίνει ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και έσπευσαν όλοι οι κατασκευαστές και ιδιώτες να φορτωθούν δάνεια και να κτίσουν ώστε να γλιτώσουν τον επερχόμενο φόρο. Έλα όμως που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση, με την Ελλάδα να μην βγαίνει από αυτή. Μετά από μια δεκαετία που ήταν κάτι περισσότερο από κακή για τον κλάδο των ακινήτων, με τις τιμές να μειώνονται μέχρι και 60 % σε κάποιες περιπτώσεις και με το απόλυτο χαμηλό να είναι το 2015-2016, ήρθε η ανάκαμψη εν έτει 2018-2019. Τότε που έγιναν αισθητά τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος της άδειας παραμονής που εδραιώθηκε στην Ελλάδα το 2013.
Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα συνεχίζεται. Μπορεί ο κορονοϊός να καθυστέρησε τις εξελίξεις, οι συναλλαγές όμως θα επανέλθουν και η ρευστότητα στην αγορά θα πολλαπλασιαστεί.
Όλο και περισσότερα ξένα κεφάλαιο εισέρχονταν στην ελληνική αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα το 2019 να αποτελεί σημαντικό έτος για την ελληνική κτηματαγορά, καθώς ήταν ιστορικά υψηλό το ποσό της αύξησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Κάπου τότε η άδεια παραμονής γνωστή και ως Golden Visa έγινε της μόδας, μιας και είχαμε το πιο χαμηλό κόστος στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η αγορά να γεμίζει κυρίως με Kινέζους επενδυτές που ήταν η βασική αιτία της αύξησης των τιμών των ακινήτων των ακινήτων και συνεπακόλουθα της αναβίωσης μίας αγοράς που κυριολεκτικά είχε πεθάνει. Το κράτος επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την είσπραξη των φόρων, και παράλληλα με την απομάκρυνση το φόβου εξόδου από το ευρώ, πολλές εταιρείες που επένδυαν σε ακίνητα σε άλλες χώρες βρήκαν την ευκαιρία να δουν την Ελλάδα με άλλο μάτι. Μεγάλα Funds βλέποντας την αύξηση του τουρισμού στην χώρα μας άρχισαν να αγοράζουν ξενοδοχεία ή παλαιά κτίρια και να τα ανακαινίζουν προς μίσθωση ή και πώληση.
Ποιος θα πίστευε ότι μία επιχειρηματική ιδέα θα μπορούσε να κάνει «ξενοδόχο» τον οποιονδήποτε; Εξαιτίας του AirBnB, παλαιά σπίτια αναστήθηκαν και έγιναν ωραιότατα καταλύματα, και οι τουρίστες άρχισαν να τα προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις από ότι τα ξενοδοχεία. Έτσι, η πεθαμένη οικοδομή άρχισε να δουλεύει, πολλά επαγγέλματα ξεκίνησαν και πάλι να τρέχουν και παράλληλα να εκσυγχρονίζεται μέρος του στόλου ακινήτων που τα τελευταία χρόνια απλά πάλιωναν χωρίς ίχνος ανακαίνισης.
Αφού δόθηκε νέα ζωή στις ήδη υπάρχουσες ιδιοκτησίες, φτάσαμε στην εποχή που είχαμε χρόνια να δούμε, ξεκίνησαν να χτίζονται νέες πολυκατοικίες με διαμερίσματα να πωλούνται πριν καν την ολοκλήρωση τους. Όλο και περισσότερο ξένο κεφάλαιο έρρεε στην ελληνική αγορά και όλοι ήταν χαρούμενοι μαζί με την οικονομία που άρχισε να κερδίζει πόντους.
Σύμφωνα με την ραγδαία αυτή αύξηση πωλήσεων, οι προσδοκίες για το 2020 φάνταζαν υψηλότερες, μέχρι τη στιγμή που μπήκε ο κορονοιός στη ζωή μας. Έπειτα τα πράγματα πήραν διαφορετική πορεία, με την Golden Visa να μπαίνει σε παύση και τους ξένους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή, αναστέλλοντας ή τροποποιώντας τα επενδυτικά τους σχέδια, λόγω της πανδημίας. Για άλλη μια φορά η αγορά ακινήτων θεωρείται στάσιμη.
Παρόλα αυτά, η κοινή πρόβλεψη είναι ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα θα ανακάμψει το 2021 και θα μπορεί να επανέρθει στα επίπεδο του 2007 μέχρι το 2025. Η αύξηση που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μόνο η αρχή όσο και αν φαίνεται αισιόδοξο.
Οι επενδυτές που έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα δεν θα σταματήσουν λόγω του Covid, ίσα ίσα που θα θεωρήσουν ότι είναι και ευκαιρία. Θα έρθουν μεγάλα Funds ακινήτων που επενδύουν με πιο μεσοπρόθεσμη βλέψη και δεν κοιτάνε συγκυρίες που έριξαν την ζήτηση. Αν η χώρα αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπονται, ακόμα είμαστε στην εκκίνηση.
Η Βίβιαν Καζάκη είναι Σύμβουλος Aκινήτων Fast Real Estate