Ρ. Στράους (ESM):  Κάντε ιδιοκτησία σας τις μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσετε στις αγορές

Ρ. Στράους (ESM): Κάντε ιδιοκτησία σας τις μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσετε στις αγορές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στον κόσμο των αγορών επιβιώνουν εκείνες οι χώρες που πείθουν ότι έχουν αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και μένουν ακόμη πολλά να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράους, από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στην Πορτογαλία την περίοδο 2015-2016, όταν οι αγορές φοβήθηκαν πως η νέα κυβέρνηση θα έπαιρνε πίσω κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, και επομένως τα spreads εκτινάχθηκαν. «Χρειάσθηκε προσπάθεια ενός και πλέον χρόνου ώστε να πειστούν οι αγορές ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί, πριν φτάσουμε στο 2017, οπότε και οι αποδόσεις υποχώρησαν σε λογικά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι κάθε χώρα που εξέρχεται ενός προγράμματος, είναι ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος, και για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, εάν η ΕΚΤ δεν συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Εξήρε την προσπάθεια της χώρας χαρακτηρίζοντας την «πρωταθλήτρια μεταρρυθμίσεων» συγκρίνοντάς την με πρώην μνημονιακές χώρες, εντούτοις σημείωσε ότι η έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο, από τον οποίο δεν πρέπει ούτε στιγμή να παρεκλίνει, καθώς οι αγορές θα το καταλάβουν αμέσως.

Εκτός της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Strauch συμπεριέλαβε στις προϋποθέσεις επιβίωσης εντός των αγορών, τόσο το μαξιλάρι που σχηματίζει η Ελλάδα, όσο και τη φθηνή χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει τόσα χρόνια από τον ESM, με επιτόκια κάτω του 1%. «Αν δει κανείς πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα αν δανειζόταν από τις αγορές τα προηγούμενα χρόνια, το ποσό ισοδυναμεί με 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή έχει γλιτώσει περίπου 10 δισ. ευρώ», σημείωσε ο οικονομολόγος του ESM.

Και συνόψισε λέγοντας ότι για να πείσει τις αγορές η Ελλάδα, πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό "story" για την ιδιοκτησία των μεταμνημονιακοών δεσμεύσεων, και να έχει ένα όσο πιο ισχυρό μαξιλάρι.

Φρ. Κουτεντάκης: Κριτική στην Ευρωζώνη

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις μετά το τέλος του προγράμματος, όπως ανέφερε από το ίδιο συνέδριο, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό πρέπει να δεσμευτεί ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στα δημοσιονομικά, χωρίς παρεκκλίσεις, ωστόσο και η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, να δει πως θα αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, ότι δημοσιονομική σταθερότητα δεν σημαίνει λιτότητα, παρά διαφάνεια, και λογοδοσία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

«Όσο σημαντική είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Ελληνικού κράτους απέναντι σε δανειστές, αγορές, και επενδυτές, άλλο τόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες», όπως ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε ειδική μνεία στη διαχείριση της κρίσης από την Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Και ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν προκάλεσαν φτωχοποίηση, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, και όλα αυτά δημιούργησαν πολιτικές ανισορροπίες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως επίσης και ο διαχωρισμός των κρατών ανάμεσα σε πιστωτές και οφειλέτες, που τραυμάτισε το πρόσωπο της Ευρώπης, με μοναδικό κερδισμένο από τα παραπάνω τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όπως φαίνεται σήμερα σε πάμπολλες χώρες.