Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Οι επενδύσεις στον τουρισμό και στα logistics στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας συνάμα πάνω από 600 χιλ. θέσεις εργασίας». Αυτή την εκτίμηση έκανε χθες ο Μάρκ Τσένεϊ, στέλεχος του Questex Group κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Το Επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο στον Τουρισμό και τα Ακίνητα».
Η συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε από την Questex Hospitality Group και τον οργανισμό Enterprise Greece, όπου ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία, σχετικά με την προώθηση του The Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H) το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου 2018.
Στην εκδήλωση τονίστηκαν με έμφαση απ'' όλους τους συνδαιτυμόνες τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού, που συνδυαστικά με τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων – οδικών αξόνων και αεροδρομίων, αλλά και λόγω και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα συγκριτικά με όλες τις γύρω ανταγωνιστές τουριστικά περιοχές, μπορεί να φέρει πολλά περισσότερα ακόμη στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται μάλιστα ο εγχώριος ξενοδοχειακός τομέας, που ύστερα από μια 10ετή περίοδο μεγάλης ύφεσης μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και έως το 2014, πλέον καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει στραφεί από τα έτοιμα ξενοδοχεία και σε αγορές γης και ανάπτυξης μονάδων από το μηδέν και κίνητρο για όλα αυτά είναι η εκρηκτική άνοδος του ελληνικού τουρισμού, που φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.
Ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών ο φετινός
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές τουριστικές μονάδες, ενώ προστέθηκαν περισσότερες από 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών στο ξενοδοχειακό δυναμικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο φετινός Σεπτέμβριος διαγράφεται ως ο καλύτερος όλων των εποχών με (προγραμματισμένες) 5 εκατ. αφίξεις, ενώ παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο. Για το σύνολο του 2018 οι προβλέψεις είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 32 εκατ. τουριστών στη χώρα μας, με αύξηση εσόδων κατά 15% έναντι της περυσινής επίδοσης, που ήταν στα 15 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γούλιος, η αύξηση εσόδων «τρέχει» με υψηλότερη ταχύτητα από τις αφίξεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρη Στεργιούλη, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εστιάσει σε υψηλού επίπεδου τουρισμό, στην αύξηση των μέσων ημερήσιων δαπανών και στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, ενώ η τουριστική περίοδος θα πρέπει να «ανοίξει» σε 12μηνη βάση. «Η χώρα μας κτυπά την πόρτα του μεγάλου club, είναι η πιο σταθερή και προηγμένη χώρα στην περιοχή μας κι έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας ανήκει, μαθαίνοντας από τα λάθη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια επενδύσεων του Enterprise Greece Αγγέλα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο για μεγάλα κτίρια γραφείων ή ακόμη και πολυκατοικίες από ξένους επενδυτές. «Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν αφορούσαν κατά κύριο λόγο έτοιμα ξενοδοχεία και μονάδες, τώρα υπάρχει ζήτηση ακόμη και για εκτάσεις για νέες αναπτύξεις εκ του μηδενός (greenfield επενδύσεις) σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Πελοπόννησος κ.α.».
Οι κίνδυνοι
Αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός - όπως επισημάνθηκε από το πάνελ της εκδήλωσης - είναι το γεγονός ότι ανασκάπτουν σταθερά όλες οι γύρω περιοχές, ενώ – λόγω της τωρινής κρίσης στη λίρα – η Τουρκία θα είναι πιο φτηνή έως και κατά 80% συγκριτικά με την Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Παράλληλα, η Τουρκία είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα στην εκμετάλλευση των μαρίνων, έχοντας αναπτύξει πολύ περισσότερο αυτόν το σημαντικό τομέα του τουρισμού υψηλών εισοδημάτων. Επίσης, ανάμεσα στα βαρίδια για τον κλάδο, επισημάνθηκε το μόνιμο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που τα περασμένα χρόνια και στην κορύφωση της κρίσης έφτασαν κοντά στα 7 δισ. ευρώ συνολικά.