Αποτελεί έναν από τους πιο πολυσχιδείς επιχειρηματικούς ομίλους, με παρουσία σε κλάδους όπως πληροφορική, ταχυμεταφορές, ηλεκτρικές συναλλαγές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είδη κλιματισμού και ακίνητα.
Ο λόγος για τον όμιλο Quest Συμμετοχών η μετοχή του οποίου έκλεισε χθες σε νέα υψηλά είκοσι και πλέον ετών. Από τον Ιούνιο του 2019 αποτελεί μέλος του Mid Cap του Χ.Α., ενώ υπάρχουν πιθανότητες στο μέλλον να εισαχθεί στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου και στο δείκτη FTSE 25, όπου είναι επιλαχούσα.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 10,25 ευρώ επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Μαρτίου του 2000. Η τρέχουσα αποτίμησή της ισοδυναμεί με ιστορικά υψηλά καθώς όλα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικές χρηματικές διανομές – μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου - ενώ έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής Briq Properties. Η αποτίμηση του ομίλου ανέρχεται στα 366 εκατ. ευρώ, κάτι που τον κατατάσσει πρώτο στον Mid Cap, ενώ ξεπερνά και εταιρείες του FTSE 25 όπως EXAE, Fourlis και Ελλάκτωρ που αποτιμώνται χαμηλότερα.
Ο όμιλος διαθέτει ένα καλό χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έχει δραστηριότητα σε τομείς όπως πληροφορική (μέσω της Unisystems), ταχυμεταφορές (μέσω της ACS), ηλεκτρονικές συναλλαγές (μέσω της Cardlink), ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy), ενώ αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την Briq Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. στις 31 Ιουλίου του 2017. Διατηρεί τα δικαιώματα πωλήσεων προϊόντων της Apple στην Ελλάδα, μέσω των καταστημάτων iSquare και iStorm, ενώ πρόσφατα ίδρυσε τη θυγατρική Clima Quest Μ.Α.Ε. έχοντας αναλάβει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού – καταναλωτικών και επαγγελματικών – του διεθνούς οίκου GREE.
Βεβαίως, το γεγονός ότι σχεδόν το 75% ανήκει στους μεγαλομετόχους, ήτοι στον κ. Θ. Φέσσα που έχει 50,17% και την κα Ευτυχία Κουτσουρέλη που ελέγχει το 24,71%, καθιστά περιορισμένο το free float. Για να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα και να «ελαφρύνει» η μετοχή πάρθηκε η απόφαση το καλοκαίρι του 2019 για split στη μετοχή με αναλογία τρεις νέες για κάθε μία παλαιά, με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 0,30 στα 0,10 ευρώ.
Έμφαση στις επενδύσεις
Το 1999 η Quest Συμμετοχών προχώρησε στην εξαγορά της ACS Διεθνείς Ταχυμεταφορές, μπαίνοντας σε έναν κλάδο που βεβαίως δεν ήξερε και στην πορεία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα που σχετίζονταν με τη διαχείριση και τη φιλοσοφία ανάπτυξης ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και σήμερα ως προς την διαχείριση των παραδόσεων στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Επίσης, στις αρχές του 2015 έγινε η εξαγορά έναντι 15 εκατ. ευρώ της Cardlink που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δικτύου τερματικών POS, τομέας που έχει «χτίσει» σημαντικά μερίδια. To 2006 έγινε η εξαγορά της UniSystems, μιας από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, ενώ προ ετών ο όμιλος μπήκε στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της Quest Energy στην οποία η Quest Συμμετοχών ελέγχει ποσοστό 55%.
Τι έδειξαν τα μεγέθη εννεαμήνου 2020
Αυξημένες πωλήσεις αλλά μειωμένα καθαρά κέρδη εμφανίζει ο όμιλος Quest το εννεάμηνο του 2020. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 20,2% στα 480,96 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν 53,4% στα 7,29 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 9,4% εμφανίζεται η λειτουργική κερδοφορία EBITDA, στα 43,018 εκατ. ευρώ, ενώ σε ποσοστό 10,1% ενισχύθηκαν στα προ φόρων κέρδη (EBT) στα 25,52 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ στις 30/9/2019 και 24,7 εκατ. στις 31/12/2019. Οι επενδύσεις στο 9μηνο του 2020 ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 12,7 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.