Την μεγαλύτερη πτώση από την επανένωση της Γερμανίας σημείωσαν οι εξαγωγές κατά τον Μάρτιο, οι οποίες μειώθηκαν κατά 11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ μείωση 9% καταγράφηκε και στην καθαρή αξία των εξαγωγών προϊόντων από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), η μείωση των εξαγωγών, στα 108,9 δισ. ευρώ, συνιστά την μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίες, μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που καταγράφηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν τον Νοέμβριο του 2008 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους κατά 9%.
Οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Bloomberg, ανέμεναν μείωση της τάξης του 5%.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 1990 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στατιστικών στοιχείων», επεσήμανε η Destatis σε ανακοίνωσή της.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 91,6 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2009.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 4,5%, ενώ σύμφωνα με την Destatis μείωση καταγράφηκε και στο εμπορικό πλεόνασμα που διαμορφώθηκε στα 12,8 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες σημείωσαν πτώση 4,3%.
Οι εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 8%, αλλά παρέμειναν σχεδόν σταθερές αυτές από τρίτες χώρες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ είχε εκτιμήσει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει «τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδίας», με την κυβέρνηση να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,2%.
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όμως τα στοιχεία από τη Γερμανία «αυξάνουν τις πιθανότητες το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Κάρστεν Μπρέσκι της ING.
AP Photo/Martin Meissner