Ψήφος εμπιστοσύνης από Π. Γουάτσα σε Eurobank και Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης από Π. Γουάτσα σε Eurobank και Ελλάδα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το σχέδιο απορρόφησης της Grivalia από την Eurobank έσκασε σαν βόμβα στην αγορά. Σε μία συγκυρία που οι κερδοσκόποι χτυπούν ανελέητα τον τραπεζικό κλάδο, ο μεγαλοεπενδυτής Π. Γουάτσα στηρίζει ξανά την τράπεζα και ο Φ. Καραβίας προχωράει σε μία κίνηση που ενισχύει κεφαλαιακά την Eurobank κατά  900 εκατ. ευρώ και καθιστά εφικτή την επίτευξη των συνολικών στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων ακόμη και μέσα στο 2019!

Την ώρα που ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την καταστροφική δίνη των «κόκκινων» δανείων, των χρηματιστηριακών πιέσεων και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής και βασικός μέτοχος της Eurobank, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη της ελληνικής τράπεζας αλλά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρεμ Γουάτσα είναι από τους ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει, υπό προϋποθέσεις, τεράστιες προοπτικές, αρκεί να λυθούν προβλήματα σε τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, η απονομή δικαιοσύνης και η υπερφορολόγηση. Ο πρόεδρος της Fairfax εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 27% μέσα στην κρίση μπορεί να ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς στην επόμενη τετραετία. Γι' αυτό, άλλωστε, στηρίζει τόσο… φανατικά τις επενδύσεις του, παρά το γεγονός ότι χάνει ήδη σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας.

Για την Eurobank, ο Ινδοκαναδός πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί από τη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων, υπό την καθοδήγηση του Φ. Καραβία. Το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση της Grivalia Properties από την Eurobank και τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) για τη μεταφορά των προβληματικών δανείων που έχει στον ισολογισμό της η τράπεζα. Η Eurobank ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 900 εκατ. ευρώ (εσωτερική αξία της Grivalia) ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει ταχύτητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στοχεύοντας στην επίτευξη των συνολικών στόχων μείωσης κατά 10 δισ. ευρώ, πολύ πριν το 2021, που είναι ο ορίζοντας των τριετών πλάνων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και η διοίκηση της τράπεζας, στοχεύουν να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project, επιβεβαιώνοντας τη δεδομένη εμπιστοσύνη του «Καναδού Γουόρεν Μπάφετ», όπως αποκαλείται ο Γουάτσα.

Οι οιωνοί είναι πολύ θετικοί, αφού μέχρι στιγμής η Eurobank, υπό τον Φ. Καραβία, έχει καταφέρει να υπερκαλύψει τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων έως και το γ' τρίμηνο του 2018, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βεβαιότητά του για την επίτευξη των τριετών στόχων και την αποφυγή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τράπεζα είναι ικανή να καταφέρει τη μείωση του ποσοστού των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Eurobank  κατάφερε να μειώσει στο γ' τρίμηνο τα NPEs στα 16,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 17,3 δισ. ευρώ. Έτσι, ο στόχος μείωσης στα 15,6 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2018 θεωρείται ότι θα υπερκαλυφθεί. Το τριετές πλάνο, που συμφωνήθηκε με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, προβλέπει μείωση στα 11,6 δισ. ευρώ το 2019, στα 7,8 δισ. ευρώ το 2020 και στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021.

Η αγορά πλέον αναμένει με αγωνία τις λεπτομέρειες του σχεδίου, μέσω της υλοποίησης του οποίου η Eurobank «θωρακίζεται» κεφαλαιακά και «καθαρίζει» τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), με τρόπο που δεν αποκλείεται να αλλάξει άρδην την κατάσταση σε ότι αφορά τις – άλλες φορές εύλογες και άλλες φορές παράλογες – ανησυχίες για τον κλάδο.

Είναι η πολλοστή φορά που ο ισχυρός άνδρας του κολοσσού Fairfax Holdings, στηρίζει τις επενδύσεις του στη χώρα μας, σε μία ψήφο εμπιστοσύνης με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο Γουάτσα είναι γνωστός για τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις του, κατά συνέπεια το γεγονός ότι όχι μόνο παραμένει στην Ελλάδα αλλά στηρίζει ουσιαστικά την Eurobank, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τους ξένους επενδυτές. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές, αφού αν ο Γουάτσα επιμένει… ελληνικά, καθίσταται σαφές ότι θα υπάρξουν τεράστιες εκροές και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στην περίπτωση που η χώρα γίνει πιο φιλική για την επιχειρηματικότητα.

Απώτερος σκοπός της Eurobank είναι να αφήσει πίσω της την κρίση και να εστιάσει εκ νέου στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.