Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Αυτή την εποχή όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αναθεώρηση -επί τα χείρω- των προϋπολογισμών που έχουν καταρτίσει για την επόμενη χρονιά.
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη υποβαθμίζονται, οι προσδοκίες αναπροσαρμόζονται, οι σώφρονες κυβερνήσεις δημιουργούν μεγαλύτερα αποθέματα για την αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων που διακρίνουν στον ορίζοντα.
Η Ελλάδα ωστόσο ζει το δικό της όνειρο. Ο Προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, δεν είναι μόνο αισιόδοξος, είναι και ανεδαφικός.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει εαυτόν και αλλήλους ότι η Ελλάδα επέστρεψε στον ενάρετο κύκλο με ανάπτυξη της τάξης του 2,5% και οι πολίτες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στους φόρους 52 δισ Ευρώ που έχει προϋπολογίσει ο Τσακαλώτος.
Το Τραπεζικό Σύστημα παραμένει αδρανοποιημένο αφού το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” όχι μόνον δεν επιλύεται αλλά διαρκώς παραπέμπεται στις μετεκλογικές καλένδες.
Το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν αναδρομικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι δικαστικές αποφάσεις δεν αφορούν μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας.
Αφορούν και επαγγελματικούς κλάδους όπως π.χ. η επιστροφή του claw back των φαρμακευτικών εταιρειών.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο βγάζει κραυγή απόγνωσης επισημαίνοντας ότι τους σοβαρούς κινδύνους “της ενδεχόμενης αποσταθεροποιητικής δυναμικής του επερχόμενου εκλογικού κύκλου και το αποτέλεσμα των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για τις συντάξεις".
H Κυβέρνηση χτίζει το προεκλογικό της αφήγημα μοιράζοντας από τώρα επιδόματα και παροχές από το υπερ-πλεόνασμα που θα αποκομίσει από τον Προϋπολογισμό του 2019.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι ακόμη και αυτός ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης και της οικονομικής δραστηριότητας
Μέχρι στιγμής, είναι λογικό, οι Βρυξέλλες δεν αμφισβητούν τους στόχους, τα μεγέθη και τις προσδοκίες του Προϋπολογισμού.
Στις 21 Ιανουαρίου ωστόσο που επιστρέφουν η Τρόικα στην Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να εξηγήσει πως στηρίζει την πρόβλεψη για καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού στα 53.806 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 190 εκατ. σε σχέση με το 2018 και κατά 392 εκατ. σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου του Μαΐου (ΜΠΔΣ).
Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 56.956 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 573 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2019-2022.
Αφού όμως δεν μειώνεται η μισθολογική δαπάνη των δημοσίων υπαλλήλων (αντιθέτως αυξάνεται) είναι προφανές ότι την “δημοσιονομική επιτυχία” θα πληρώσουν πάλι, τα ασθενοφόρα χωρίς εξοπλισμό και βενζίνη, τα σχολεία χωρίς θέρμανση και τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και υγειονομικό προσωπικό....