Μιλώντας προ ημερών στο 3o InvestGR φόρουμ o επικεφαλής της Vodafone Hellas Χάρης Μπρουμίδης, έκανε λόγο για τον «οραματικό» χαρακτήρα των κινήσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, αναφέρονταν κυρίως στο θέμα των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέα γενιάς (κεραίες, δίκτυα οπτικών ινών κ.λπ.), αλλά και στο θέμα των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.
Αναφορικά με το τελευταίο, η κυβέρνηση πρόταξε το θέμα των επενδύσεων έναντι των δημοσιονομικών εσόδων. Πολλοί ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή έγινε επειδή τα έσοδα της δημοπρασίας των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), θα διοχετευόταν στο χρέος και όχι στο προϋπολογισμό της χώρας. Πιθανώς και αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο.
Ο κυρίαρχος παράγοντας ωστόσο ήταν ότι η κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο 5G. Η υπερ-τεχνολογία αυτή θα καταστεί «κενό γράμμα», αν μείνει στο σημερινό επίπεδο εφαρμογών, που έχει στον πυρήνα του τη μετάδοσή video (video streaming). Με το 5G, το video streaming θα καταστεί ακόμη πιο γρήγορο. Και οι φανατικοί της τεχνολογίας, θα μπορούν πλέον με το 5G να κατεβάζουν μια ταινία σε δύο-τρία λεπτά, αντί 20-25 λεπτά που απαιτείται σήμερα.
Η κινητή τηλεφωνία 5G απαιτεί μια νέα γενιά εφαρμογών που ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί και οι οποίες τώρα ψάχνουν τους… «εφευρέτες» τους. Τέτοιες εφαρμογές είναι η επικοινωνία των αυτοκινήτων με τους κατασκευαστές τους ή/και τα άλλα αυτοκίνητα, η παροχή υπηρεσιών υγείας και επεμβατικής ιατρικής από απόσταση, η διευρυμένη πραγματικότητα (augmented reality), η διευρυμένη χρήση τηλεμετρητών, βιομηχανικών robots κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το παρελθόν όπου 4G είχαμε στα κινητά, στα drones και σε κάποιες ειδικές συσκευές, το 5G θα βρίσκεται παντού. Στα αυτοκίνητα, στα ψυγεία, στα robotics, στα φανάρια των δρόμων, στα εργαλεία κ.ο.κ.
Ορθώς επομένως ο δημοσιονομικός στόχος των εσόδων από τις άδειες 5G μπήκε σε δεύτερη μοίρα σε αντίθεση με το «οικοσύστημα» ανάπτυξης εφαρμογών 5G. Αυτή την ανάγκη έχει η χώρα. Της δημιουργίας αξιοζήλευτων, δημιουργικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτές θα φέρουν στη συνέχεια πολλαπλάσια δημοσιονομικά έσοδα από εκείνα των αδειών 5G.
Το επενδυτικό κεφάλαιο «Φαιστός» κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι δε μια κίνηση που, όπως έχει πολλές αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, πρωτοπορεί διεθνώς, παρά το ότι η χώρα υστερεί σε βασικές υπηρεσίες -π.χ. η χώρα αδυνατεί να εκδώσει ακόμη συντάξεις, άρα τί χρειάζεται το 5G και το gov.gr στο κινητό; Το ίδιο θα έπρεπε να είχε τεθεί ως ερώτημα και στην περίπτωση «13033». Τι χρειάζεται, αφού καθυστερούμε πολύ να εκδώσουμε μια απόφαση ή μια άδεια;
Το ερώτημα αυτό ωστόσο είναι πλασματικό. Tο «13033» ήταν μια πρωτοποριακή υπηρεσία την οποία προσέφερε μια χώρα η οποία κατατάσσεται στην 26η θέση του δείκτη DESI. Και παρά την χαμηλή βαθμολογία της χώρας στις αξιολογήσεις για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, το «13033» έλαβε τα εύσημα του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και πολλών άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αποδείχτηκε δηλαδή, όπως είπε πρόσφατά στην Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης ότι το βιβλικό «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι», ισχύει ακόμη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Το «Φαιστός» ήταν το δεύτερο success story μετά το «13033». Aν και ο ίδιος ο κ. Περρακάκης δεν διεκδίκησε την πατρότητά του, το υιοθέτησε ασμένως, δίνοντας του υπόσταση και περιεχόμενο. Και μαζί του το υιοθέτησε και η Κομισιόν, παρόλο που η ιδέα αυτή δεν την συνέφερε τους ευρωπαίους, καθώς τα 80-100 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», θα βγουν από την αποπληρωμή των οφειλομένων μας προς τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Την ιδέα μάλιστα τώρα αντέγραψαν πολλά επενδυτικά κεφάλαια που δημιουργούν ειδικά funds που θα εστιαστούν αποκλειστικά σε 5G επενδύσεις. Κι επειδή οι καλές ιδέες ταξιδεύουν στον πλανήτη με ταχύτητα μεγαλύτερης εκείνης του φωτός, αρκετές χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα.
Τώρα έρχεται ο χάρτης της υγειονομικής ασφάλειας. Ούτε αυτό αποτελεί ιδέα του Πιερρακάκη. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ιδέα του Νίκου Δανδράκη. Πολύ λίγο ωστόσο ενδιαφέρει τους πολίτες η πατρότητα της ιδέας. Αντίθετα αυτό που τους νοιάζει είναι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους μέσα στις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία (και όχι μόνο). Και όταν αυτό συμβεί, τότε θα το πιστωθεί και ο Κ. Πιερρακάκης, αλλά και η κυβέρνηση.