Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με δύο σενάρια για τις συντάξεις κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο για πρώτη φορά καθίσταται τόσο σημαντικό όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά από ότι φαίνεται και στο εξωτερικό. Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να μην «εκνευρίσει» τις αγορές αποφάσισε να καταθέσει δύο δημοσιονομικά σενάρια. Ένα με τις μειώσεις των συντάξεων και ένα χωρίς τις περικοπές. Δηλαδή, ένα σχέδιο βασισμένο στα ψηφισμένα μέτρα, και ένα σχέδιο με βάση τις υποσχέσεις των κυβερνώντων.
Ουσιαστικά, όλα αυτά που επιχειρεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες αποτελούν ξεκάθαρα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των συνταξιούχων που θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών του Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού «θα έχει δημοσιονομικά σενάρια: θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει το στόχο του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης- η οποία είναι γνωστή- και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει περικοπή των συντάξεων, θα υπάρχει η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται».
Πάντως το προσχέδιο αποτελεί ένα απλό έγγραφο που κατατίθεται στη Βουλή, καθώς δεν ψηφίζεται. Αντίθετα το σημαντικό είναι αυτό που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο δηλαδή το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που ουσιαστικά είναι και νόμος του κράτους.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που θα αποσταλούν στις 15 Οκτωβρίου προς έγκριση και στην Κομισιόν είναι αυτά που έχουν μεγάλη σημασία και ακόμη μεγαλύτερη οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τα ευρωπαϊκά κέντρα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι η έγκριση από την Κομισιόν δεν αναμένεται πριν το Eurogroup εξετάσει το θέμα των συντάξεων τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει τη ρητορική της, προσπαθώντας περισσότερο να πείσει τον εσωτερικό του κόμματος ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα αναταραχές στις αγορές που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραμείνει συνεπής στις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 θα προβλέπει πλεόνασμα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. Δηλαδή, υπολογίζεται το υπερπλεόνασμα να φθάσει στα 750 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΛΚ η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ ενδεχομένως να τροποποιηθούν καθώς αναμένονται νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ). Σε κάθε περίπτωση πάντως με τα επιπλέον έσοδα θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή περίπου 1 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα αναδρομικά για τους ένστολους, τους δικαστικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Για το 2019 υπολογίζεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2%-4,35 του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα κριθεί και από το αν θα μειωθούν οι συντάξεις ή όχι.