Το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε στα υψηλά έτους αντανακλώντας την αισιοδοξία για την προοπτική και το μέλλον των ελληνικής οικονομίας. Το «ταμείο» του α' εξαμήνου στο ΧΑ έγραψε κερδοφόρα απόδοση για 120 εταιρίες και μόλις 23 με απώλειες. Από τις κερδισμένες εταιρίες μόλις 38 σημείωσαν απόδοση καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη (~38%) γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος είχε περισσότερους δεικτοβαρείς εκφραστές, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπεραποδίδουν σημαντικά έναντι του δείκτη.
Η συναλλακτική δραστηριότητα προσέγγισε τα 110 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 48,5% σε σχέση με πέρυσι δείχνοντας την ανάλογη συνέπεια με την αύξηση που καταγράφηκε στις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ νέες εισροές καταγράφηκαν κυρίως από Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του πενταμήνου. Όπως έγινε και στο εκλογικό έτος 2019, η ελληνική αγορά ηγείται στο πρώτο μισό της χρονιάς όλων των αγορών του πλανήτη σε απόδοση σε νόμισμα χώρας που δεν βρίσκεται σε περιβάλλον υπερπληθωρισμού με την αμέσως δεύτερη Ιρλανδία να βρίσκεται στο +21%.
Έχοντας πλέον εξουδετερωμένο το πολιτικό ρίσκο η πορεία της επόμενης ημέρας για την εγχώρια αγορά θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είτε στο μακροοικονομικό περιβάλλον είτε/και σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος περί επίσπευσης του χρόνου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτιμήθηκε με θετική ένταση από το Χρηματιστήριο βάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως μια εν δυνάμει εξέλιξη μέσα στον Ιούλιο.
Θεωρητικά η στιγμή αυτή θα μπορούσε να έρθει λίγο μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Ιουλίου και το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Παράλληλα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες ή νέες εκδόσεις τίτλων σταθερών εισοδήματος. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα υποσχόμενο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου όπου πλέον η αναμονή δίνει τη θέση της στη δράση ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σε όλο το εύρος των ελληνικών αξιών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των υψηλών έτους με σχετική άνεση αφού η κατοχύρωση κερδών της Δευτέρας, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια και εντός λογικών ορίων. Μάλιστα το περιθώριο υποχώρησης αποδείχθηκε «χειρουργικό» συναντώντας τη χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών από την οποία πήρε δυνάμεις για τα νέα υψηλά της Παρασκευής.
Σε αυτήν τη διαδρομή η κρισιμότερη διαγραμματική εξέλιξη ήταν η κατοχύρωση των 1.000 μονάδων του τραπεζικού Δείκτη. Με αποφορτισμένους τους ημερήσιους ταλαντωτές το ανοδικό περιθώριο έχει πλέον αναθεωρηθεί προς τις 1.370 μονάδες, επίπεδο που έρχεται από το 2014 και είναι το μοναδικό υψηλό που έχει να αντιμετωπίσει ο Γενικός Δείκτης σε βάθος χρόνου μέχρι το 2011. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν αποκατασταθεί με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να επιστρέφει πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ, απόλυτα υποστηρικτικός για την προσπάθεια ανόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δυνητικό πέρας της νέας ανοδικής διαφυγής είναι τα υψηλά του 2014 όπου μια φυσιολογική διόρθωση αποφόρτισης είναι εντός των αναμενομένων. Αυτό είναι και το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο για την πορεία του Γενικού Δείκτη.