Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πριν αυτά απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση της Μάλτας που προεδρεύει της Ε.Ε., καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναλάβουν δράση, ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Παράλληλα, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος Επιτρόπος Οικονομικών Υποθέσεων, Valdis Dombrovskis, απέστειλε επιστολή προς την προεδρεία, στην οποία σημειώνει ότι από την πλευρά του θα συμβάλλει στον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Δεδομένου του μεγέθους του, το πρόβλημα με τα NPLs δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο του, ακόμη και αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει σε σημείωμά της η Μαλτέζικη Προεδρεία. «Μία πολύπλευρη προσέγγιση που θα συνδυάζει ένα μείγμα πολιτικών, σε εθνικό και ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPLs».
Η κυβέρνηση της Μάλτας αναφέρει στην επιστολή ότι επιθυμεί να διασφαλίσει τη «συνεπή» αντιμετώπιση των τραπεζών σε όλες τις αγορές και να αποτρέψει οποιαδήποτε «ανοχή» από πλευράς ρυθμιστικών Αρχών. Επισημαίνει δε, την αναποτελεσματικότητα των εθνικών πτωχευτικών πλαισίων που εμποδίζουν τη μείωση των NPLs σε αρκετές χώρες. Η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πλαισίων, που θα συμπεριλαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα, θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της αξίας των προβληματικών δανείων.
Για να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη μίας δευτερογενούς αγοράς, καθώς σήμερα τέτοια deals δεν είναι εφικτά λόγω της μεγάλης απόκλισης μεταξύ αγοραστών και πωλητών και της έλλειψης πληροφόρησης για την ποιότητα ενεργητικού.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Andrea Enria, έχει προτείνει τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.