Σε καταρχήν συμφωνία ως προς τον τρόπο εξέτασης των παλιών αιτήσεων κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια ένα έτος. Σύμφωνα με το Μαξίμου, έχουν κλείσει τα τελευταία τυπικά θέματα και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις που θα αντικαταστήσουν τον νόμο Κατσέλη.
Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η απόφαση σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα συμβεί με τα όρια ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων.
Σε non paper του Μαξίμου αναφέρεται πως «στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων».
Και σημειώνεται πως «στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».
Ένα από τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούσαν για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν η τύχη των δανειοληπτών που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο υφιστάμενο καθεστώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία με αποτέλεσμα οι παλιές αιτήσεις να εξεταστούν με τα κριτήρια που ίσχυαν έως σήμερα.
Παρ'' όλα αυτά, οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν φύλλο και φτερό τους δανειολήπτες, αξιοποιώντας την άρση απορρήτου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.