Του Γιώργου Φιντικάκη
Πρώτη κατοικία, εξωδικαστικός, πτωχευτικό δίκαιο μαζί με πλειστηριασμούς, και εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, δηλαδή την πρόοδο γύρω από όλα σχεδόν τα βασικά εργαλεία μείωσης του ιδιωτικού χρέους, που ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ, αλλά σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ανείσπρακτο, περιλαμβάνει το σημερινό μενού των συναντήσεων κυβέρνησης και θεσμών.
Τα τελευταία στατιστικά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δείχνουν ότι όσοι έχουν ξεκινήσει την διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης ένταξης στο νόμο, φτάνουν τους 21.101, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr. Αν και σαν αριθμός είναι κατά 10% αυξημένος έναντι εκείνου πριν από μια εβδομάδα, και πάλι απέχει πολύ από τους αρχικούς στόχους.
Τελματωμένα είναι τα πράγματα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων παραμένει από το Πάσχα καρφωμένος στις περίπου 7.000, καθώς από την ημέρα ψήφισης της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και μετά, οι οφειλέτες έχουν στραφεί μαζικά σε αυτήν.
Τόσο το ένα εργαλείο, όσο και το άλλο χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπως αναμένεται να επισημάνουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών στις σημερινές τους συναντήσεις. Διαφορετικά θα μείνει γράμμα κενό ο λίαν φιλόδοξος στόχος, για παράδειγμα, του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, να ρυθμιστούν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση από την πλατφόρμα, συμπληρώνοντας έτσι το βασικότερο στοιχείο – κίνητρο για τη λειτουργία του νόμου. Έτσι, η επιδότηση ανέρχεται μέχρι 50% για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης 200.000 ευρώ στην τριετία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό de minimis.
Εσχάτως πάντως, παρ' ότι με αργό ρυθμό, εντούτοις καταγράφεται μια αύξηση στον αριθμό των χρηστών που ξεκινούν τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και την ευνοϊκή επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη την κύρια κατοικία.
Έπειτα από 12 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, τα αθροιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από την 1η/7/2019 μέχρι και τις 22/9/2019, τα οποία θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς, δείχνουν ότι:
- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 31.328 χρήστες
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 21.101 χρήστες, έναντι 19.149 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου (αύξηση 10%)
- Έχουν υποβληθεί 67 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες
- Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες
- Έχουν ήδη αποδεχθεί 3 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης των αιτημάτων δεν είναι ικανοποιητικός. Ένα από τα αγκάθια, αφορά στην πλήρη πρόσβαση στο φορολογικό και περιουσιακό προφίλ του οφειλέτη. Αρκετοί δανειολήπτες διστάζουν να μπουν στην πλατφόρμα ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, φοβούμενοι ότι ο «μεγάλος αδελφός» θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το οικονομικό τους προφίλ.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι εύλογες οι αμφιβολίες κατά πόσο θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος ένταξης στο νόμο, 150.000 δανειοληπτών, που δυνητικά πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να τύχουν προστασίας για την κατοικίας τους.
Σταθερά στις 6.900-7.000 οι αιτήσεις για εξωδικαστικό
Στασιμότητα επικρατεί και στο μέτωπο της υποβολής αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που τους τελευταίους μήνες παραμένουν καρφωμένες στις 6.900-7.000.
Από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος για τις 120 δόσεις, ο αυξητικός ρυθμός υποβολής αιτήσεων ένταξης στον εξωδικαστικό που υπήρχε έως το Πάσχα, έχει φρενάρει. Όλοι όσοι έχουν χρέη στην Εφορία, στράφηκαν μαζικά στις 120 δόσεις.
Όταν ωστόσο σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπνεύσει η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση - η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δοθεί παράταση- τότε εκτιμάται ότι όσοι δεν κατάφεραν να την προλάβουν, θα επιστρέψουν μαζικά στον εξωδικαστικό. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα.
Αθροιστικά μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, έχουν:
- Ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
- Υποβληθεί 6.877 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
- Ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.107 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.