Η σημερινή συζήτηση για τις Ηγετικές Δεξιότητες στην εποχή της Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της σημερινής, δεύτερης ημέρας του Delph Forum περιείχε και μια είδηση. Αυτήν της πιθανής συνεργασίας της Παπαστράτος με την Shopflix, καθώς ο ένας εκ των δυο ομιλητών, ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος και επικεφαλής της Philip Morris για την Ε.Ε. απηύθυνε ευθεία ερώτηση στον κ. Χρήστο Καλογεράκη, CEO της Shopflix, σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η συνεργασία τους.
Την ερώτηση αυτή έκανε ο κ. Χαρπαντίδης ορμώμενος από την εμπειρία που είχε η Παπαστράτος από προηγούμενες συνεργασίες με εταιρείες start – ups, η οποία και είχε αμοιβαίο όφελος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, η σχέση μας με νεοφυείς επιχειρήσεις αποδείχθηκε ευεργετική και για τις δύο πλευρές, καθώς και εμείς κερδίσαμε σε φρεσκάδα, σε ιδέες ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις βρήκαν ένα «παράθυρο» να αναπτυχθούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε ότι το 50% της συζήτησης που γίνεται σήμερα είναι για την χρηματοδότηση. Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία για την νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις ηγετικές δεξιότητες άπτεται σε τρείς άξονες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το «γιατί» του επιχειρείν. Ένας μάνατζερ με δεξιότητες θα μπορέσει να κάνει επαναπροσδιορισμό του στόχου, αρκεί να διορθωθεί έγκαιρα το όποιο σφάλμα. Ο δεύτερος αφορά την ανθρωποκεντρικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της εταιρείας, όσο και τους καταναλωτές. Ο τρίτος είναι η βιωσιμότητα, ένας παράγοντας αρκετά σημαντικός, ιδιαίτερα για την νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Αν μια εταιρεία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω αυτά στοιχεία , τότε και η χρηματοδότηση θα έρθει.
Σε ό,τι αφορά τους ανασταλτικούς παράγοντες, ο κ. Καλογεράκης επεσήμανε την γραφειοκρατία, η οποία πρέπει να εξαλειφθεί αλλά και την παροχή κινήτρων από πλευράς της Πολιτείας. Ακόμη πρέπει οι νεοφυείς εταιρείες να έρθουν κοντά στα Πανεπιστήμια, να συνδεθεί, δηλαδή η εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα Innovation Hub όχι μόνο σε επίπεδο εταιρικό αλλά να ανέβει σε επίπεδο χώρας.
Με αυτό συμφώνησε και ο κ. Χαρπαντίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αρχή έχει γίνει, απλώς πρέπει να δώσουμε στην νεοφυή επιχειρηματικότητα κλίμακα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στην μεγάλη επένδυση της Philip Morris στην Ελλάδα τονίζοντας ότι καταφέραμε να τοποθετήσουμε τη χώρα μας σε ένα υγιές περιβάλλον παρά τις όποιες δυσκολίες είχε το εγχείρημα.
Το ζητούμενο, κατέληξε, δεν είναι μόνο η τεχνολογία και οι αλλαγές στα γεωπολιτικά και στο περιβάλλον. Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης και λειτουργίας.