Την πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, αλλά και την κινητοποίηση επιπλέον εργαλείων που θα αυξήσουν τις δυνατότητες κοινής άμυνας μέσα από κοινές επενδύσεις και την ενδυνάμωση της έρευνας και της βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια συγκυρία που το Brexit και η εκλογή Trump στην προεδρία των ΗΠΑ ευνοούν μια πιο στενή αμυντική συνεργασία στόχος της εν λόγω πρότασης είναι να ωθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επενδύσουν από κοινού στην ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας.
«Αν η Ευρώπη δεν φροντίσει μόνη της την ασφάλειά της, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας. Μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος αμυντική βιομηχανική βάση είναι αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος είχε ήδη από την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο, επισημάνει τη σημασία μιας «δυνατής» Ευρώπης που μπορεί «να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους πολίτες της εντός και εκτός συνόρων».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini κατά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής δήλωσε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας είναι «πιο ευρύ από ποτέ», ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ''Αμυνας της ΕΕ ως προς τις βασικές κατευθύνσεις για μια βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια.
Στο πλαίσιο ενός γενικότερου Σχεδίου δράσης για την Άμυνα η Επιτροπή ζητά σημέρα από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας το οποίο θα χρηματοδοτεί την κοινή έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας, θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ που το ενισχύουν να δανείζονται κεφάλαια για κοινά προγράμματα άμυνας και θα διευκολύνει την από κοινού αγορά εξοπλισμού όπως ελικόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, «εάν τα κράτη-μέλη συνεργαστούν, μπορεί να μαζευτεί ένα ποσό μέχρι 5 δισ. για κοινές επενδύσεις και αγορά εξοπλισμού».
Σε ό,τι αφορά την έρευνα, το Ταμείο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια μικρή κλίμακα προϋπολογισμού το 2017 (25 εκατ.) και να φτάσει σε ένα σύνολο 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά το 2020, η Επιτροπή προτείνει το ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον η Επιτροπή, με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, δηλώνει πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα άμυνας, προωθώντας επίσης τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων. Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα και γι'' αυτό θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα, όπως λ.χ. τεχνολογίες για τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones).
Στο σχέδιο, το οποίο συνετάχθη υπό την πίεση της νίκης του Donald Trump και θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη, δεν δίνονται στοιχεία για το ύψος των ποσών του προτεινόμενου Ταμείου. Η ελλιπής συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε θέματα Άμυνας κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25-100 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Οι νέες αυτές προτάσεις της Κομισιόν έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας το οποίο θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο. Η Ένωση αυτή δεν θα αποτελεί ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ και ούτε θα οδηγήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Η Ε.Ε. θέλει να καταστεί όμως αποτελεσματικότερη στρατιωτικά στη γειτονιά της , ιδίως στην Αφρική και το υπό ίδρυση Ταμείο θα συνεισφέρει στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών και εξοπλισμών, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη, όπως γράφει Sueddeutsche Zeitung.
Κίνητρο για να μην αποφασίζουν οι χώρες μόνον εθνικά, αλλά από κοινού με τη βοήθεια του προτεινόμενου Ταμείου θα είναι να λαμβάνονται σε ένα βαθμό υπόψη οι αμυντικές επενδύσεις κατά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της κάθε χώρας.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακόμα μια εξαίρεση από τους κανόνες το συμφώνου σταθερότητας όπως συνέβη και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του προσφυγικού και θα βοηθούσε χώρες με οικονομικά προβλήματα όπως λ.χ. η Γαλλία και η Ιταλία, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ