Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τα προβλήματα που υπήρξαν όλους τους τελευταίους μήνες, τις διαφωνίες αλλά και τις αναταράξεις παραδέχτηκαν εμμέσως πλην σαφώς οι κύριοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ μιλώντας στους μετόχους στη γενική συνέλευση της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντας όμως ότι πλέον ο όμιλος μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, εν μέσω ολικού μετασχηματισμού σε πολλά επίπεδα.
Οι κύριοι μέτοχοι «απέκρουσαν» τα παράπονα των μετόχων για... χαώδη διοικητική λειτουργία και δαιδαλώδη διάρθρωση, που νομοτελειακά προξένησε τεράστια προβλήματα και αρρυθμίες διοίκησης και ελέγχου του ομίλου, τονίζοντας ότι πλέον λαμβάνει χώρα ολικός μετασχηματισμός στο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας.
Πλέον, ο όμιλος με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μεγαλομετόχων εγκολπώνεται τον Κώδικα Δεοντολογίας και Προγράμματος Κανονιστικής Συμμόρφωσης, που θα «κατευθύνει» όλη τη διοικητική διάρθρωση, σ'' όλα τα επίπεδα, θωρακίζοντας μέσα στην θεσμική λειτουργία τους πάντες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μέσω της εφαρμογής αυτού του κώδικα πλέον η εταιρεία είναι επαρκώς θωρακισμένη και κανείς δεν μπορεί να διαφύγει των ευθυνών του».
Στόχος, όπως ελέγχει, είναι ο όμιλος να αποκτήσει διοικητική διάρθρωση δυτικοευρωπαϊκού τύπου, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση σ'' όλα τα επίπεδα.
Η Διοίκηση αναγνώρισε πως απαιτείται αναδιοργάνωση και αναδιάταξη των θυγατρικών του Ομίλου – κυρίως στο εξωτερικό - αλλά και του τρόπου λειτουργίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με ενισχυμένο το κομμάτι της κανονιστικής συμμόρφωσης, του IT αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Παραδέχτηκε πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν δόθηκε επαρκής έμφαση σε αυτούς τους τομείς, αποδίδοντας ωστόσο το γεγονός ότι προτεραιότητα ήταν η επιβίωση.
Η δέσμευση που εδόθη προς τους μετόχους από τους κ.κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, Λεωνίδα Μπόμπολας και Δημήτρη Κούτρα είναι ότι «η Ελλάκτωρ δεν θα είναι πια διεθνής μόνο ως προς τις δραστηριότητές της, αλλά θα υιοθετήσει πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές πολυεθνικής, ανάλογες εταιρειών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης».
Παράλληλα βεβαίως, επισήμαναν ότι οι διαφωνίες δεν είναι πάντοτε για κακό, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν εποικοδομητικά, ωθώντας σε αλλαγές που είναι απαραίτητες.
Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σύγκρουση με οποιονδήποτε από τους συνεταίρους του.
Κριτική για τις ζημιές, εξηγήσεις από τη διοίκηση
Από τους μετόχους ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι παρ'' ότι ο όμιλος πραγματοποιεί 2 δισ. κύκλο εργασιών περίπου, νούμερο μεγάλο ασφαλώς, εντούτοις – εδώ και τρία χρόνια – έχει ζημιές και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει έντονα.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Ελλάκτωρ τόνισε πως η επιβάρυνση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας είναι μικρή και πως ο Όμιλος κατόρθωσε παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών να βγει όρθιος και ακέραιος και αυτό είναι απόδειξη της συλλογικής προσπάθειας που έγινε από τη Διοίκηση.
Οι τρεις κύριοι μέτοχοι του ομίλου Ελλάκτωρ, απαντώντας στα παράπονα των μετόχων για την ύπαρξη ζημιών, υπενθύμισαν ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ξανά την εμπιστοσύνη τους στον όμιλο, «βάζοντας λεφτά στο μαγαζί». Φυσικά αναφέρονταν στην αγορά μετοχών του ομίλου κατά την πρόσφατη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατείχε ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης.
Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισήμανε ότι οι περισσότερες ζημιές ήρθαν από αποτιμήσεις παγίων, καθώς όπως τόνισε «οι λειτουργικές ζημιές είναι μικρές, σχετικά με το σύνολο αυτών». Παραδέχτηκε όμως ότι «η επέκταση στο εξωτερικό όντως μας στοίχισε πολύ».
Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, επισήμανε ότι ο τομέας των αναθέσεων έχει σταθεροποιεί, αναφέροντας το παράδειγμα της Αττικής Οδού η κυκλοφορία της οποίας ενισχύθηκε κατά 5% το 2016, ενώ το πρώτο 5μηνο του 2017 η επίδοση του άξονα Μαλιακός – Κλειδί έχει διψήφια ποσοστά ανόδου. Γενικώς οι καινούριες αναθέσεις πάνε καλά, σημείωσε.
Επίσης η διοίκηση του ομίλου γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν στην Κοζάνη τα εγκαίνια της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ένα πρωτοπόρο έργο για το οποίο εδόθησαν συγχαρητήρια από ευρωπαϊκούς φορείς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες δυνατότητες της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ που είναι «εντεταλμένη» για τα ενεργειακά projects στις ΑΠΕ. Τονίστηκε ότι η εταιρεία κοιτάζει έργα σε Βαλκάνια, Τουρκία και Αίγυπτο. Επίσης, επισημάνθηκε ότι πρόσφατα υπεγράφη μεγάλο ξενοδοχειακό έργο στην Κέρκυρα, το οποίο θα το αποπερατώσει ο όμιλος.
Ο κ. Δημήτρης Κούτρας, επικεφαλής του κατασκευαστικού τομέα και της ΑΚΤΩΡ, δήλωσε πως τα πολύ δύσκολα για την κατασκευή πέρασαν ενώ σε ερώτηση για τον αν έπονται ζημιές για τον τομέα των κατασκευών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είπε «Όχι. Κατηγορηματικά όχι».
Ο κ. Κούτρας επισήμανε ότι έχει γίνει αναδιάρθρωση προτεραιοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, με λιγότερα δημόσια έργα, μίλησε για αναδιοργάνωση του εξωτερικού, με κύριο εστιασμό πλέον σε Βαλκάνια και Κατάρ. Τόνισε ότι το γεγονός ότι ο όμιλος φέρνει τζίρο 660 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό λέει πάρα πολλά και δείχνει το εκτόπισμά του.
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του συνολικού της οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος, επισήμανε ότι απασχολεί περισσότερους από 3.600 μόνιμους υπαλλήλους ενώ οι συνδεόμενοι με έργα της φτάνουν ή ξεπερνούν τους 10.000. Τονίστηκε ότι η Ελλάκτωρ την τελευταία 10ετία έχει δώσει στο κράτος 1,1 δισ. ευρώ σε φόρους (χωρίς το 2016 μέσα), ενώ έχει κάνει επενδύσεις 1,44 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Οι μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ ανανέωσαν μάλιστα το ραντεβού τους με τους μετόχους για την Γενική Συνέλευση του επόμενου έτους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα δουν σημαντική πρόοδο και πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης του ομίλου στο μεσοδιάστημα.