Του Γιώργου Φιντικάκη
Σενάριο παράτασης κατά μερικές εβδομάδες για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εξετάζει η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των υποψηφίων διεκδικητών.
Έναν διαγωνισμό για τον οποίο η κυβέρνηση είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη, ωστόσο κινδυνεύει να περάσει από κάτω, καθώς η συνεχής άνοδος στις τιμές των ρύπων, που ξεπέρασαν αισίως τα 22 ευρώ ο τόνος, χαμηλώνουν συνεχώς τις προσδοκίες για υψηλά τιμήματα.
Έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε το σχήμα CHN Energy - Κοπελούζου, πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η Κομισιόν που εποπτεύει το διαγωνισμό, εξετάζει η καταληκτική ημερομηνία να μεταφερθεί προς τα πίσω κατά μερικές εβδομάδες. Εφόσον αυτό συμβεί, η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου, θα μεταφερθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Με ή χωρίς παράταση, ο προβληματισμός σε υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ για το προσδοκώμενο τίμημα αυξάνεται. Αν και οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν «ξεσκονίσει» τα οικονομικά στοιχεία των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη 1 και Μεγαλόπολη 3 και 4, η αρχική εκτίμηση περί αρνητικής έως πολύ υψηλού ρίσκου επένδυσης ενισχύεται συνεχώς. Βασικός παράγοντας είναι το CO2, το κόστος του οποίου, από 5 ευρώ ο τόνος πέρυσι τέτοια εποχή, έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος (22,5 την Παρασκευή), με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να το ανεβάζουν στα 25-30 ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι επενδυτές που προβληματίζονται - στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy (Τσεχία), Μυτιληναίος, CHN Energy (Κίνα)- όμιλος Κοπελούζου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, και ΕΡΗ (Τσεχία)- αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εγεκνέργειας, η επιχείρηση αναζητά κίνητρα για αντιστάθμιση του υψηλού αυτού επενδυτικού ρίσκου, προκειμένου να πετύχει ο διαγωνισμός και να εισπράξει το μέγιστο δυνατό τίμημα.
Στη λογική αυτή, υπουργείο και ΔΕΗ, επεξεργάζονται φόρμουλα, προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη στον διαγωνισμό και στη σύμβαση αγοραπωλησίας, πως αν τελικά η Κομισιόν εγκρίνει το περίφημο «μηχανισμό επάρκειας ισχύος» και για τις λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή ετήσια αποζημίωσή τους έναντι της διαθεσιμότητας ισχύος που παρέχουν στο σύστημα, τότε να υπάρξει πρόβλεψη στο διαγωνισμό για κάποιου είδους «ρήτρα». Δηλαδή μιας φόρμουλας, σύμφωνα με την οποία, θα διασφαλίζονται οι υποψήφιοι για είσπραξη είτε κάποιου επιπλέον εφάπαξ ποσού, είτε ενός ποσοστού από το μηχανισμό αποζημίωσης που θα παίρνουν οι μονάδες.
Δίχως να είναι σαφές αν κάτι τέτοιο είναι εφαρμόσιμο, εντούτοις αποσκοπεί στο να δώσει επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους αγοραστές των μονάδων, προκειμένου να αυξήσουν όταν θα έρθει η ώρα, τα τιμήματά τους.
Πάντως ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έχει συνδέσει την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού με τα ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια και την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον μηχανισμό επάρκειας ισχύος, που σημαίνει την ετήσια αποζημίωσή τους έναντι της διαθεσιμότητας ισχύος που παρέχουν στο σύστημα.